Kalcij hidroksiapatit: caklina u tubi!


ŠTO JE KALCIJ HIDROKSIAPATIT?

Kalcij hidroksiapatit, jedan od najvažnijih minerala iz grupe kalcijevih fosfata, glavni je građevni materijal zubne cakline i dentina (70% dentina sačinjava hidroksiapatit. 95% cakline, najjače tvari u našem tijelu, jače i od čelika, sastoji se od hidroksiapatita.) Hidroksiapatit učvršćuje zubnu caklinu, smanjuje osjetljivost na bol i zubima vraća sjaj.

Bakterije u zubnom plaku hrane se šećerima, a izlučuju mliječnu kiselinu koja demineralizira kristale hidroksiapatita, oslabljujući caklinu i uzrokujući karijes. Tu nastupa slina koja neprekidno obnavlja caklinu s pomoću hidroksiapatita, oku nevidljivog kristalića veličine nekoliko nanometara. No ukoliko u slini nema dovoljno hidroksiapatita ili ako kiseline iz plaka ima previše za naš prirodni sustav obrane, caklina postupno propada i nastaje karijes.

 

KOJE SU OPCIJE RJEŠENJA?

Djelatna tvar za očuvanje i jačanje zubne cakline tradicionalnih pasti dobro je poznati fluor: koristan, ali u prevelikim količinama štetan, čak i otrovan.

I zato – hidroksiapatit. Za razliku od fluora, nije ograničen na jačanje cakline, nego je čak može i nanovo izgraditi! Dovoljno je sićušan da može popuniti mikronapukline u caklini. Na taj način, ugrađujući se u caklinu, remineralizira zube i smanjuje osjetljivost izloženih zubnih vratova.

PODVUCIMO CRTU:

Naša slina sadrži hidroksiapatit – zato nam zubi ne propadaju svaki put kad pojedemo kiselu hranu.

Pa ipak, caklina zuba je ranjiva: kiseline koje proizvode bakterije u usnoj šupljini uništavaju caklinu. Dio hrane i neka pića, npr. energetski napici, također sadrže kisele sastojke koji mogu naškoditi caklini. Već desetljećima glavni čuvar cakline u pastama za zube je fluor, oko kojega se toliko lome koplja. Činjenica jest da fluor u suradnji sa soli jača caklinu i na taj način čuva zube.

Međutim, nova istraživanja dokazuju da hidroksiapatit (KALIDENT®) bolje osnažuje caklinu nego fluor. Paste za zube koje sadrže fluor caklinu čine otpornijom na kiseline. Pasta za zube koja sadrži hidroksiapatit čini puno više: redovnom primjenom stvara se zaštitni sloj, kao da ste zube obložili umjetnom caklinom. Zubi postaju otporni i sjajni.

Izbor donosimo mi, odluku Vi.

https://www.bio-boutique.eu/shop/njega-za-muskarce/prirodna-multifunkcionalna-pasta-za-zube-s-fluorom/

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)