EKTOIN – prirodni super sastojak za zaštitu kože

EKTOIN-prirodni-super-sastojak-za-zastitu-koze

Već se neko vrijeme ozbiljno govori o ektoinu kao sastojku kozmetičkih proizvoda za njegu kože jer njegovo trenutno korištenje u biotehnologiji, kozmetici i medicini ostavlja puno prostora za mnoge inovativne primjene. 

Sve veći broj dermatologa i stručnjaka iz područja kozmetike, izdvaja ektoin kao moćan višenamjenski prirodni aktivni sastojak s izvanrednom učinkovitošću kao idealan sastojak u skin care rutini.

Ektoin sastojak prvenstveno štiti od isušivanja, oštećenja, oksidativnog stresa, UVA, UVB, IR i vidljivog zračenja, zagađenja iz okoliša, upala, nastanka pigmentacijskih mrlja i nepravilnosti na koži.

Što je ektoin?

Ektoin je derivat aminokiseline pirimidina. Proizvodi ga više bakterijskih vrsta kao zaštitu od smrtonosnih i ekstremno teških uvjeta života poput slanih jezera, toplih izvora, arktičkog leda, dubokog mora ili pustinje.

Zovu ga “supstanca protiv starenja” i može se pronaći među sastojcima u nizu kozmetičkih proizvoda kao što su proizvodi za osobnu higijenu, serumi, pilinzi i hidratantne kreme. 

Djeluju na način da pomažu u sprječavaju dehidracije, oporavku vitalnosti kože i sprječavanju njenog starenja, zaštiti od neželjenih učinaka UV zračenja i ostalih oštećenja, smanjenju razine oksidativnog stresa, stabilizacije enzima te produkcije stresnih proteina. 

Ektoin može dosegnuti visoke razine u samoj stanici a da pritom ne ometa prirodne stanične procese. 

Ektoin sastojak su otkrili 1985. profesor Galinski i suradnici proučavajući živi svijet i uvjete života u pustinjskoj dolini Wadi El Natruna u Egiptu koja se nalazi 23 m ispod razine mora i 38 m ispod razine rijeke Nil.

Do tada se vjerovalo da život mikroorganizama nije moguć u uvjetima koncentracije soli 10% ili 100 g po litri vode. 

No početkom 20. st. otkriveni su živi mikroorganizmi u otopini soli koncentracije do 150 g/l koji za svoj optimalan rast zahtijevaju koncentracije soli znatno iznad morske koja iznosi oko 33g/l. 

Organizmi koji žive u tako ekstremnim uvjetima (koji se nazivaju i stresni uvjeti), nazivaju se ekstremofili a u slučaju visoke koncentracije soli, halofili. 

Ekstremofilni mikroorganizmi su fascinantni iz puno razloga. Pripadaju najstarijim živućim oblicima na zemlji, arheji ili prabakterijama i mogu se uzeti kao primjer za razumijevanje različitih strategija preživljavanja u ekstremnim uvjetima. 

Kako nastaje ektoin?

Prvi razvijeni biotehnološki proces proizvodnje ektoina u današnje vrijeme na industrijskoj razini naziva se “bacterial milking”, a proizvodi ga halotolerantna Gram-negativna bakterija Halomonas elongata. 

Optimalni uvjeti za rast ove bakterije uključuju koncentraciju soli između 3 % i 6 % (w/v). Pokazano je da ona može rasti u uvjetima koji sadržava i više od 20 % (w/v) soli. 

Kad se bakterija, nađe u uvjetima ovako iznimno visoke slanosti, postoji opasnost da ostane bez vode i ne preživi. Da bi se zaštitila, reagira na način da počinje intenzivno proizvoditi supstancu koji se zove ektoin. 

Ektoin je čisti prirodni sastojak koji se dobiva najvećim dijelom izravno iz bakterija, a znatno manje sintetskim putem, vole ga svi poklonici clean skin care-a. 

Zbog mogućnosti proizvodnje velikih količina ektoina prepoznala ga je kozmetička industrija kao veliki potencijal za proizvodnju preparata za zaštitu kože i protiv starenja.

Svojstva ektoina

izvor: ECTOIN natural

Snažno sredstvo za hidrataciju kože

Na slici je vidljivo da je mala molekula ektoina okružena brojnim molekulama vode tvoreći “zaštitnu, hranjivu, vodenu ljusku” koja pomaže zaštiti kožu od isušivanja održati je vlažnom i Dakle, ektoin pomaže održati kožu hidratiziranom

Kako djeluje ektoin? Ektoin djeluje kao vrhunski ovlaživač snažnije od glicerola i ima dugotrajnu hidratizirajuću učinkovitost. 

Kao prirodni ovlaživač, može pomoći hidratizirati i umiriti suhu, oštećenu i nadraženu kožu.

Zbog ovog svojstva je istražena njegova uporaba u raznim kozmetičkim pripravcima te se pokazao kao korisna supstancija za sprječavanje dehidracije u suhoj atopijskoj koži, oporavku vitalnosti i sprječavanju starenja kože. 

Zaštita stanične barijere

Ektoin štiti staničnu membranu od oštećenja uzrokovanih vanjskim utjecajima. Putem opisane “zaštitne, hranjive, vodene ljuske” zaštitna svojstva ektoina očituju se u vidljivom i dugotrajnom povećanju elastičnosti, smanjenju bora ili hrapavosti kože. 

Ovaj dugotrajni učinak vidljiv je ako se proizvodi s ektoinom primjenjuju nekoliko tjedana. Hidratacija će trajati i nekoliko dana nakon prestanka korištenja. 

Zaštita od UVA, UVB, IR i vidljivog zračenja 

Što je duže izlaganje suncu, opekline su jače, isušivanje kože je veće, bore su izraženije, ali ako je koža prethodno tretirana s proizvodom koji sadrži ektoin, oštećenja su znatno manja.

Zato se ektoin sve češće nalazi na popisu sastojaka kozmetičkih pripravaka namijenjenih njezi i zaštiti kože od sunca. 

Stoga možemo reći da ektoin značajno utječe na sprječavanje fotostarenje do kojeg neminovno dolazi izlaganjem kože UV zračenju

Ovo svojstvo ektoina je važno za svaku kožu a posebno može pomoći koži s poteškoćama kao što su hiperosjetljivost, suhoća, rozaceja te atopijski dermatitis.

Ektoin djeluje protiv nastanka bora i nepravilnosti na koži

Kada se stanice kože izlažu povećanoj toplini, one proizvode povećanu količinu supstancija koje štite stanicu od oštećivanja To su proteini toplinskog šoka ili stresni proteini. 

Zanimljivo je da u normalnim uvjetima bez povećanog stresa, tretman s ektoinom ne dovodi do produkcije stresnih proteina iako se ektoin smatra aktivnim sastojkom.

Uz dodatak samo 1% ektoina ubrzana produkcija proteina uvelike pomaže u sprječavanju nastajanja bora i nepravilnosti na koži.

Koje su potencijalne prednosti ektoina kao sastojka?

Prednosti ektoina kao sastojka kozmetičkih proizvoda:

  • Ektoin je sigurna pomoć za liječenje upaljene i atopične dječje kože.
  • Ektoin doprinosi smanjenju crvenila jer pokazuje protuupalno djelovanje.
  • Ektoin je pomoć u smanjenju pigmentacijskih mrlja. 
  • Ektoin doprinosi poboljšanju stanja vlasišta kao što su suhoća, crvenilo, iritacija i prhuti. On štiti stanične funkcije i sintezu keratina od oksidativnog stresa u folikulima vlasi.

Koristi li se ektoin sam ili u kombinaciji s drugim sastojcima?

Većina proizvoda s ektoinom, sadrže ga u vrijednosti između 0,3 do 2% a mnogi stručnjaci se slažu da je bitnija sveukupna formula proizvoda od njegove same koncentracije. 

Stoga preporučuju proizvode koji uz ektoin sadrže i ostale dragocjene sastojke. 

Ektoin je sastojak koji se odlično kombinira

  • hijaluronskom kiselinom (za još snažniju hidrataciju), 
  • vitaminom E (antioksidativna svojstva koja pomažu u zaštiti kože od oksidativnog stresa i oštećenja okoliša),  
  • ceramidima (pomaže jačanju kožne barijere i zaštititi od gubitka vlage), 
  • u kombinaciji s alfa ili beta-hidroksi kiselinama poput glikolne, salicilne ili mliječne. 

Udružen s navedenim sastojcima, ektoin je moćno oružje protiv suhoće i iritacije kože. Dok ektoin i niacinamid umiruju kožu i smanjuju crvenilo. 

Dermatologinja dr. Kolić iz Poliklinike Estera potvrđuje kako su proizvodi koji sadrže ektoin korisni za tretiranje masne i nečiste kože radi protuupalnog djelovanja. 

Savjetuje i da su serumi, boosteri, emulzije, eliksiri, esencije, hidratantne kreme, pilinzi s ektoinom među najučinkovitijima jer je ektoin siguran i preporučljiv sastojak za svaki tip kože.

Nuspojave

Važno je istaći da opsežna toksikološka ispitivanja ektoina do sada nisu otkrila nikakve moguće negativne nuspojave. Ta činjenica čini ove tvari još vrjednijima.

Sve je više istraživača suglasno da mikroorganizmi nisu zanimljivi samo sa znanstvenog stajališta već imaju i velik ekonomski potencijal. 

Tržište ektoina tek počinje rasti ​​na područjima kao što su obrada hrane ili fermentacija mikroorganizama. 

Kako bilo, ektoin je započeo karijeru kao nova, vjerojatno revolucionarni sastojak za zaštitu kože na tržištu kozmetike. 

Proizvodi s ektoinom

U Bio Boutiqueu uz ostale prirodne i organske kozmetičke proizvode možete naći i certificirane proizvode koji sadrže ektoin:

Enzimski piling za lice i ruke

enzimski-piling-za-lice-i-ruke

Prirodan piling koji savršeno priprema kožu za daljnje tretmane njege. Naziv enzimski potječe od papaina, enzima za eksfolijaciju, kojem PEELMOIST, biljni kompleks s aktivnim papainom i pulpom egzotičnog voća, žutog mombina, manga ili banane, pomaže dubljem prodiranju kroz kožu.

Krema s učinkom botoksa i s ektoinom

krema-s-ucinkom-botoksa-i-s-ektoinom-anti-age

Prirodna Anti-age krema koja zaista djeluje kao botoks! Dugotrajno hidratizira, snažno učvršćuje, povećava elastičnost, obnavlja oštećene stanice kože, ublažava upale i pomaže kod kožnih poremećaja.

Odgovori