Ima li parabena u vašoj kozmetici? Provjerite!


Parabeni su vrsta konzervansa u širokoj primjeni; u hrani, lijekovima i ostalim farmaceutskim proizvodima ali ovdje ćemo obratiti pažnju na njihovu upotrebu u kozmetici.

parabeni

Koja je uloga parabena?

Parabeni su po kemijskom sastavu alkil esteri p-hidroksibenzojeve kiseline. Kada govorimo o parabenima i njihovoj prvotnoj ulozi, oni spadaju u kategoriju sredstava za konzerviranje, a njihova je zadaća da spriječe kvarenje i razvoj mikroorganizama, bakterija, gljivica i plijesni.

Drugim riječima, parabeni su kemijski spojevi koji se koriste za produljenje roka trajanja proizvoda i ubrajamo ih u štetne sastojke u kozmetici. Parabeni predstavljaju vrlo jeftin konzervans.

U Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti predmeta široke potrošnje nalazi se Lista VI, prvi dio – Konzervansi koje mogu sadržavati kozmetički poizvodi, u kojoj je nabrojeno 55 dopuštenih konzervansa anorganskog i organskog podrijetla.

U toj listi nalaze se pod točkom 12. 4-hidroksibenzojeva kiselina, soli i esteri koje jednim imenom nazivamo parabeni. Kada se koristi jedan ester u formulaciji, dopuštena maksimalna koncentracija iznosi 0,4%, dok za smjesu estera ona iznosi 0,8%.

Gdje se parabeni primjenjuju?

Prisutni su gotovo u svim vrstama kozmetičkih proizvoda, kako u preparativnoj (kremama za lice i tijelo, pastama za zube, dječjim kremama, serumima, losionima itd.) tako i u dekorativnoj kozmetici (ruževima, puderima, sjenilima, rumenilima, maskarama, korektorima itd. ).

Nalaze se u kremama za sunčanje, proizvodima za samotamnjenje, dezodoransima, pjenama za brijanje, balzamima za usne, šamponima, gelovima za tuširanje proizvodima za higijenu i njegu dječje kože. Ovi su proizvodi dio naše svakodnevnice, no ne pitamo se kako oni zapravo utječu na naše zdravlje.

gdje se parabeni primjenjuju

Ako logički razmišljate, razumjet ćete da proizvođači svjetski poznatih brendova koji proizvode velike količine kozmetičkih proizvoda naprosto moraju koristiti kemijske konzervanse jer moraju proizvesti proizvod odgovarajuće mikrobiološke čistoće i koji je pod uvjetima opterećenja (Challenge test) stabilan određeno vrijeme.

Premala količina konzervansa ne može zaustaviti rast mikroorganizama što dovodi do kvarenja proizvoda i velikih gubitaka, dok prevelika količina može izazvati alergije, dermatitis, svrbež ili neku drugu nuspojavu. I još, što je brend poznatiji, proizvod je skuplji ili pak ako se proizvodi u ogromnim količinama koristeći jeftine kemijske sastojke, može održavati nisku cijenu.

Što uzrokuju parabeni?

1. Rak dojke
2. Poremećaj muškog reproduktivnog sustava i rak testisa
3. Zloćudni rak kože
4. Upale, alergijske reakcije, osipi i iritacije

Unatoč njihovoj sveprisutnosti i praktičnoj korisnosti u suvremenoj kozmetologiji, o parabenima se već duže vremena raspravlja na svjetskoj razini – o njihovom mogućem utjecaju na reproduktivni sustav, ali i na druge organske sustave.

Određeni broj toksikoloških znanstvenih i stručnih radova ukazuje na njihov rizik u razvoju karcinoma dojke, raka testisa i poremećaja muškog reproduktivnog sustava, zloćudnog raka kože te alregijskih kožnih reakcija, uz sugestiju kako je prisutnost parabena u organizmu povezana s primjenom kozmetike za njegu tijela.

Danas se vode mnoge polemike o štenom utjecaju pojedinih parabena na ljudski organizam. Postoje dokazi i znanstvene studije o tome da se pojedini parabeni apsorbiraju i talože u ljudskom organizmu te da mogu izazivati mutacije na staničnom nivou. Dugotrajnom izloženošću u najgorim slučajevima mogu dovesti do razvoja karcinoma ili tumora te neugodnih kožnih alergija.

Endokrini disruptori mogu potpuno ili djelomice oponašati učinke endogeni hormona poput estrogena, androgena ili tiroidnih hormona. Osim toga, mogu spriječiti ili umanjiti učinke endogenih hormona mijenjajući njihov metabolizam ili antagonističkim djelovanjem na njihove receptore.

Konačni učinak takvih mehanizama djelovanja odražava se na brojnim organskim sustavima a najčešće na reproduktivnom (neplodnost, endometrioza), neurološkom (Alzheimerova i Parkinsonova bolest te ADHD) te imunosnom (autoimune bolesti) sustavu.

1.) Rak dojke

Prema istraživanju britanske molekularne biologinje Philippe Darbre sa Sveučilišta Reading, jednog od vodećih sveučilišta u Velikoj Britaniji, parabeni su povezani s rakom dojke.

Njen je tim dokazao prisutnost prosječno 20 nanograma parabena u malom uzorku tumora dojke. Svojim sastavom paraben imitira djelovanje hormona estrogena, koji dokazano povećava rizik od razvoja raka dojke. Ova činjenica upozorava na štetnu stranu parabena.

Najnovije istraživanje Sveučilišta Reading, proučavalo je tkiva 40 žena koje su u periodu od tri godine bile podvrgnute postupku mazektomije. Prikupljeno je 160 uzoraka, odnosno 4 od svake od njih, te je u 99 % tkiva pronađen jedan od parabena, dok je u 60 % utvrđena prisutnost čak 5 vrsta ovog kemijskog konzervansa.

Struktura pronađenih parabena upućuje na njihovu apsorpciju u organizmu upotrebom dezodoransa, gelova za tuširanje, krema ili losiona za tijelo. Jednako tako ovo objašnjava činjenicu da je jedna petina slučajeva raka dojke alocirana u gornjem kvadrantu dojke, tj. području koje je najbliže pazuhu.

Iz navedenih razloga stručnjaci upućuju na korištenje proizvoda bez parabena, od najranije životne dobi koji imaju kraći rok valjanosti ali su zdraviji.

2.) Poremećaj muškog reproduktivnog sustava i rak testisa

U nekoliko istraživanja dokazana je sposobnost nekih parabena da antagoniziraju učinak testosterona (Satoh i sur. 2005., Chen i sur. 2007). Ustanovljene su promjene u reproduktivnom sustavu u vidu smanjene spermatogeneze, sekrecije testosterona i epididimalne mase.

Ulazak parabena u organizam apsorpcijom putem kože smatra se vodećim mjestom ulaska u ljudski organizam pa mnogi preparati namijenjeni njezi i higijeni poput gelova za pranje, vlažnih maramica, dezodoransa, krema i losiona za tijelo koji sadrže parabene imaju značajan učinak na reproduktivnu funkciju muškaraca.

Takav hormonalni disbalans i endokrine disrupcije su jedan od razloga zbog čega su se u Europi počele događati pozitivne inicijative da se u regulativu unese zabrana primjene parabena u kozmetici, posebice kod male djece koja imaju izrazitu propusnost kože i nerazvijeni imunološki sustav do 3. godine života. To je činjenica zbog koje je neophodno posebnu pažnju usmjeriti upravo njezi djece.

3.) Zloćudni rak kože

Jedan se dio znanstvenika usmjerio na proučavanje utjecaja akumulacije parabena u organizmu uslijed višegodišnje primjene kozmetike, na nastanak malignog melanoma (zloćudni rak kože).

Estrogeni imaju važnu ulogu u stanicama kože, keratinocitima i utječu na njen razvoj i starenje. Smanjene razine estrogena nakon menopauze povezuje se sa ubrzanim starenjem kože. To starenje može se usporiti upotrebom raznih kozmetičkih preparata. Metilparaben kao njihov sastojak, dokazano potencira učinak UV zračenja na keratinocite i sposobnost parabena da aktiviraju estrogenski ß-receptor (Handa i sur. 2006).

Tako je moguće da u kombinaciji sa drugim spojevima u kozmetičkim preparatima koji također imaju estrogensku aktivnost parabeni igraju određenu ulogu u nastanku malignog melanoma. Isti je princip i sa preparatima za sunčanje koji sadrže parabene.

4.) Upale, alergijske reakcije, osipi i iritacije

Postoje radovi koji povezuju učestalu primjenu parabena u kozmetici s izazivanjem kožne preosjetljivosti. Ono što parabeni sigurno uzrokuju su upale, alergijske reakcije, osipi i iritacije.

Neki tipovi kože uopće ne podnose parabene u sastavu kozmetike pa koža takvih osoba odgovara na njihovu prisutnost alergijskim reakcijama kao što su: crvenilo, peckanje i svrbež.

Potrebanje poseban oprez prilikom primjene takvih proizvoda na koži koja je već pretrpila neka oštećenja ili je iz nekog drugog razloga osjetljivija.

Koji su najčešće korišteni parabeni?

Toliko smo svakodnevno izloženi parabenima, da to rijetko i primjećujemo.

U uporabi je velik broj parabena, ali su najčešće korišteni:

 • metilparaben etilparaben
 • propilparaben
 • izopropilparaben
 • butilparaben
 • izobutil paraben
 • pentilparaben
 • benzilparaben
 • fenilparaben

Kako biste ih lakše prepoznali navodimo i njihovo nazivlje na engleskom jeziku: methylparabene, ethylparabene, propylparabene, isopropylparabene, butylparabene, isobutylparabene, pentylparabene, benzylparabene, i phenylparabene.

Prošlogodišnja anketa poznatog proizvođača dezodoransa, koja je uključivala preko 2.000 Britanki, pokazala je kako svaka nanese 515 sastojaka dnevno na svoje tijelo sadržanih u dezodoransima, kremama, losionima, zubnim pastama, šamponima, puderima, ruževima za usne itd.itd. a parabeni se nalaze u 90 % proizvoda koje svakodnevno koristimo.

Često nismo ni svjesni što sve nanosimo na svoju kožu i što kroz taj najveći organ ulazi u naše tijelo.

Trebate li ulagati u proizvode bez parabena?

U posljednje vrijeme svi pričaju o štetnosti parabena uslijed njihove učestale i dugotrajne prisutnosti u primijenjenim kozmetičkim proizvodima.

Koliko je situacija postala ozbiljna govori nam i činjenica da je Europska komisija ograničila primjenu konzervanasa i parabena, a neke čak u potpunosti zabranila. Komisija je tako ograničila primjenu u granici od 0,4% za dva najzastupljenija konzervansa kao što su metilparaben i butilparaben.

Na popis nepoželjnih i opasnijih konzervanasa koje bi trebalo izbjegavati uvrstili su: etilparaben propilparaben, izopropilparaben, pentilparaben, benzilparaben i izobutil paraben.

Danska je otišla i korak dalje pa je u potpunosti zabranila proizvode koje sadrže parabene za djecu mlađu od tri godine. Danska je najbolji primjer, a vjeruje se kako će uskoro i Francuska izglasati takvu regulativu.

Većina proizvođača kozmetike se zapravo priprema na takve promjene i postupno radi na reformulacijama svojih kozmetičkih proizvoda, koristeći druge konzervanse koji su neškodljivi i bez rizika, a posebice su omiljeni oni iz prirodnih izvora.

Treba imati na umu da nam parabeni danas „vrebaju“ čak i iz hrane te se samim time povećava njihov unos i koncentracija u organizmu.

Upozorenje:

Kod kupnje proizvoda za uljepšavanje i higijenu obratite pozornost na deklaraciju i izbjegavajte proizvode u čijem su sastavu paraben i njegove izvedenice npr. benzilparaben ili izobutilparaben te ostali već gore navedeni.

Za osviještene kupce, a pogotovo u primjeni proizvoda za malu djecu do 3 godine, svakako sugeriram primjenu kozmetike bez parabena, koja je sve dostupnija u Hrvatskoj, a sigurno nećete pogriješiti ukoliko potražite organsku kozmetiku s certifikatom, Ecocert, Cosmos, Cosmos Organic, Cosmos Natural, Vegan i druge.

Koje su sigurne zamjene za paraben?

Među prirodnim supstitutima konzervansa mogu se spomenuti:

Ghee maslac sadrži laurinsku kiselinu koja pomaže u borbi protiv gljivica i bakterija, vitamine A i E sa jakim antioksidativnim djelovanjem.

Ekstrakt šipka. Sastav uključuje tanine, karakterizirane antimikrobnim, antioksidacijskim svojstvima.

Gel i sok Aloe vere imaju antivirusni, antibakterijski, antioksidativni, protuupalni, učinak.

zamjene za paraben

Vitamin E (tokoferol) i vitamin C (askorbinska kiselina) imaju snažni antioksidativni učinak.

Osim nabrojenih komponenti, parabene mogu zamijeniti ekstrakti:

 • čajevca
 • jojobe
 • sjemenki grejpa
 • crnog ribizla
 • trešnje
 • lavande
 • badema
 • arganovog ulja
 • ružmarina
 • acerole
 • brusnice
 • borovnice
 • malina
 • crnog ribizla
 • pasjeg trna
 • prešanog ulja pšeničnih klica – koji imaju svojstva konzervansa

Eterična ulja chia sjemenki, sjemenki grožđa, čajevca, bergamota, eukaliptusa, slatke naranče i svih ostalih eteričnih ulja antioksidativnog i antibakterijskog djelovanja.

Mnoge kreme, maske koje sadrže isključivo prirodne sastojke trebaju se čuvati u hladnjaku.

Osigurava li viša cijena kvalitetniji kozmetički proizvod?

Svačija koža je posebna i zahtijeva individualiziranu njegu, a ono što žene najčešće zanima kada kupuju određeni kozmetički proizvod jest omjer cijene i kvalitete.

Uvriježeno mišljenje je da je proizvod kvalitetniji što mu je cijena veća, a to često nije slučaj. To je zbog toga što, nažalost, često plaćamo ime brenda, a ne kvalitetu proizvoda koju bi nam trebao garantirati.

Stoga, potičemo vas da obratite pažnju na sastav proizvoda koje stavljate na vašu kožu a posebice da odabirete proizvode s certifikatom – ono što je najsigurnije za vas. Tako ćete biti sigurni da je vaš novac uložen u kvalitetu, ali što je važnije i u vaše zdravlje.

Možete biti sigurni da niti jedan proizvod iz asortimana Bio Boutiquea ne sadrži ovaj štetni sastojak.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)