Koje lakove za nokte odabrati za trudnice?


Je li dobro lakirati nokte tijekom trudnoće? Odgovor je, „da, vrlo je moguće lakirati nokte tijekom trudnoće“. Ali ne bilo kakvim lakom. Pa, koji lak odabrati za trudnice? Izbjegavajte lakove za nokte sa štetnim sastojcima!

Kakve sastojke sadrže tradicionalni lakovi za nokte?

Najtradicionalniji lakovi sadrže toksične satojke, npr. endokrine disruptore kao što su ftalati, toluen, formaldehid i drugi, za koje se duboko sumnja da su štetni za buduću majku, a rizični za bebu.

PRIRODNI LAK ZA NOKTE OBOGAĆEN VITAMINIMA

Naš endokrini sustav svakodnevno je izložen djelovanju kemikalija koje ometaju njegov rad. Oni se zajedničkim imenom zovu endokrini disruptori.

To su tvari i kemijski spojevi proizvedeni ljudskom rukom, a studije ih povezuju s nastajanjem raka, smanjenim brojem spermatozoida, smanjenim IQ-om, bolestima štitnjače, urođenim manama i drugim razvojnim poremećajima, pri čemu su najvećem riziku izložene bebe i djeca. Nažalost, negativne posljedice djelovanja endokrinih disruptora su nepovratne.

Nokti su propusni isto kao i koža i ne sprječavaju ulazak štetnih sastojaka u organizam, njegov krvožilni sustav pa i u placentu. Iako placenta ima i ulogu filtra, ona ipak ne može spriječiti prolaz svih supstanci. Tako uvijek postoji rizik za bebu.

Lista štetnih sastojaka u lakovima za nokte:

Ftalati povećavaju rizik od prekida trudnoće, utječu na težinu bebe, a dugoročno gledano, odgovorni su za rani pubertet u djevojčica te neplodnost i genitalne malformacije u dječaka.

Toluen kao otapalo u laku za nokte povećava rizik od pobačaja, može izazvati malformacije na kostima i disfunkciju živčanog sustava. Kod trudnica izloženih visokim koncentracijama toluena, može doći do usporenog rasta i usporenog mentalnog razvoja djeteta.

Formaldehid je kemijski sastojak većine lakova za nokte koji se koristi kao otvrdnjivač. Prepoznat je kao kancerogena supstanca kao i prethodna dva.

Što se tiče ostalih niže navedenih sastojaka, smatraju se potencijalno štetnima, ali je njihova uporaba još uvijek dozvoljena ili regulirana do određenog postotka u sastavu proizvoda.

smiju li trudnice koristiti lakove za nokte

Koje sastojke u lakovima za nokte treba zabraniti trudnicama?

 • formalin;
 • formaldehid;
 • toluen;
 • kolofonij;
 • stiren;
 • ksilen;
 • dibutil ftalat;
 • paraben;
 • kamfor;
 • benzofenon

Provjerite li u Vašoj kupaonici ili u trgovini prilikom kupnje, ustanovit ćete da nažalost većina lakova za nokte sadrži nabrojene sastojke ili većinu od njih.  Nigdje nećete naći lak za nokte posebno za trudnice, ali prirodni lakovi su najbolji izbor, a sigurni su i za bebu!

Dajte prednost prirodnim lakovima za nokte! Premda su malo skuplji radije uložite u jednu nijansu nego da koristite mnogo jeftinih lakova sa neželjenim posljedicama.

U trudnoći su, prirodni lakovi za nokte, Vaši saveznici. Što je to kod njih posebno?

Ne sadrže štetne sastojke! Neki brendovi spominju lakove za nokte kao “3 free”, “5 free” ili “10 free”. Svi naši lakovi su “10 free”, ne sadrže niti jedan od gore nabrojenih štetnih sastojaka!

lakovi za nokte bioboutique

PRIRODNI LAKOVI ZA NOKTE

Clever Beauty lakovi za nokte koje preporučujemo posebno u vrijeme trudnoće, sadrže:

 • bio-bazna otapala dobivena iz prirodnih sirovina kao što su pamuk, kukuruz, manioka,  šećerna trska ili krumpir;
 • ostale sastojke koji lakovima daju posebna svojstva; (ekstrakt ploda durijana koji pomaže jačanju keratina nokta; ekstrakte plodova crvenog voća čiji sastojci daju bolju otpornost na udarce; ekstrakt lišća zelenog čajevca koji djeluje antiseptički i antimikotički te omekšava kožu, ekstrakt ploda avokada koje hrani kutikulu i još mnoge hranjive biljne sastojke.

Ovi zeleni lakovi ne sadrže niti jedan od gore nabrojenih štetnih sastojaka koje valja izbjegavati, a njihov dodatni mali plus je da ne generiraju otpad!

Pakirani su u staklene bočice, a zahvaljujći inovaciji ‘Click & Finish‘ možete s lakoćom doprijeti do dna bočice i pokupiti 20% više proizvoda nego što je slučaj s uobičajenim pakiranjima, potrošiti svoj lak do kraja i izbjeći nepotreban otpad. Kada primijetite da se količina laka približava dnu bočice, pritisnite i držite gumb na vrhu četkice  kako bi se četkica izdužila i pokupila preostali proizvod.

Druga važna informacija: lakovi su veganski (ne sadrže niti jedan sastojak životinjskog podrijetla), proizvedeni su u Francuskoj te nisu testirani na životinjama. Odgovor na ključno pitanje je, možete lakirati nokte tijekom i nakon trudnoće, ali naravno, prirodnom lakom, najbolje „10 free“.   

Birajte lakove za nokte prema svojim potrebama

Postoji mogućnost da vam nokti tijekom trudnoće postanu meki i lomljivi. Osobito u tom slučaju, birajte:

 • Green Top & Base – Prirodni završni sloj za nokte, obogaćen ekstraktom lišća zelenog čaja koji djeluje baktericidno i ujedno omekšava nokat;
 • Prirodni lak za nokte obogaćen vitaminima – Parfaite sadrži ekstrakt ploda durijana koji pomaže jačanju keratina nokta;
 • Prirodni lak za nokte obogaćen vitaminima – Audacieuse sa ekstraktima plodova crvenog voća, pomaže učvršćivanje.

prirodni lakovi za nokte

Ne ustručavajte se birati i druge lakove Clever Beauty čije boje i svojstva mogu odgovarati vašim željama i očekivanjima za njegu noktiju i tijekom trudnoće.

Uz to imajte na umu da je u trudnoći veoma važna i prehrana. Pobrinite se da sadrži korisne sastojke i za vaše nokte, pa ako je potrebno nadoknadite ih i dodacima prehrani (suplementima) ali uvijek uz preporuku Vašeg ginekologa.

Odaberite prirodni odstranjivač laka za nokte

Ne zanemarite niti odstranjivač laka za nokte!

On sadrži otrovne tvari u koje posebno ubrajamo aceton – najčešće sinonim za odstranjivač laka za nokte

Budući da je ovaj sastojak veoma hlapljiv, nemoguće je ne udisati njegove pare – čak i ako je prostorija dobro prozračena – njegove molekule mogu doći do placente. A one imaju štetan učinak na živčani sustav odraslih, a pogotovo beba. 

Savjetujemo vam da birate prirodni odstranjivač laka za nokte obogaćen ricinusovim uljem i bez acetona kako bi izbjegli isušivanje kutikule nokta i ostale štetne posljedice.

PRIRODNI ODSTRANJIVAČ LAKA ZA NOKTE

Mjere predostrožnosti

Želimo Vam ukazati da nije samo odabir vrste laka bitan za trudnice.  Preporučamo Vam da tijekom trudnoće poduzmete i neke mjere predostožnosti.

Ne lakirajte nokte prečesto, najbolje, povremeno. Neka Vam lak na noktima ne stoji predugo (najbolje dva ili tri dana). A možete imati ‘lijepu manikuru’ koristeći samo bezbojni Green Top & Base.

Uvijek prozračujte prostoriju nekoliko minuta nakon lakiranja. Možete staviti i masku za lice kad lakirate nokte.

Preporučamo izbjegavati mjesta gdje Vam se primjenjuju ‘prekemijski’ preparati kako biste se zaštitili od udisanja toksičnih tvari i izloženosti UV lampi. Ali ako inzistirate na odlasku tamo, pitajte i konzultirajte se o proizvodima koje koristite. Izbjegavajte lakove za nokte sa sastojcima štetnim za Vas i za Vašu bebu.

Uklonite lak za nokte prije bilo kakve operacije i prije poroda.

Zašto? Tijekom anestezije (epiduralne, carskog reza, totalne anestezije), lak za nokte može utjecati na točnost očitanja mjerenja koja se vrše na vrhu prsta i na taj način se mogu dobiti krivi rezultati o otkucajima srca, krvnom tlaku ili zasićenosti kisikom.

Ako dojite, nastojte se pridržavati prva tri savjeta jer time pokazujete brigu za svoje zdravlje i za svoju bebu.  Nadamo se da će Vam informacije za sigurno lakiranje noktiju biti korisne kako biste bili mirniji u trudnoći!

lakovi za nokte

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)