PRIRODNE, ORGANSKE BOJE ZA KOSU


Tražite li prave prirodne boje za kosu?

100 % prirodne i organske, netoksične, ekološki prihvatljive boje za kosu zasigurno su najbolji odabir za svakoga tko želi zdravu kosu i vlasište!

Saznajte nešto više o njima i gdje ih možete kupiti!

Gotovo da nema žene koja ne boja kosu bilo da koristi one trajne ili polutrajne boje, kod kuće ili u frizerskom salonu? A sve više to čine i muškarci.

No jeste li upoznati s potencijalnim zdravstvenim rizicima koje skrivaju konvencionalne boje za kosu?

Za početak, kako funkcionira proces bojenja kose KEMIJSKIM BOJAMA?

Kao što već znamo, trajna boja sastoji se od dvije komponente. Jedna sadrži prekursore boje i alkalizirajuće sredstvo, a druga oksidant, najčešće vodikov peroksid. Nakon što se komponente sjedine, smjesa se nanosi na kosu i drži 30 do 45 minuta. U tom vremenu odvijaju se kemijske reakcije koje stvaraju molekule boje i unose ih u korteks (središnji dio vlasi) kose.

Primarni prekursor boje P-fenilendiamin (PPD) ili srodni aromatični amin oksidira s vodikovim peroksidom kako bi nastala boja. On uklanja postojeći pigment u kosi, što omogućuje novoj boji da zauzme njegovo mjesto.

Alkalni sastojak, obično amonijak ili monoetanolamin, unosi boju u kosu otvaranjem vanjskog sloja, odnosno kutikule. Otvori u kutikuli omogućuju molekulama boje i vodikovom peroksidu da uđu u srednji sloj kose, odnosno korteks. Amonijak ne rastvara samo kutikulu kose, nego i pore epidermisa vlasišta, što pridonosi prodoru štetnih tvari u tijelo i u nekim slučajevima izaziva jake alergijske reakcije i kemijske opekline. Jedan je od najčešće poznatih toksičnih sastojaka u bojama za kosu i zaslužan je za njen prepoznatljiv snažan i neugodan miris. Nadražuje dišne puteve, potencijalni je endokrini disruptor i zadržava se u okolišu.

Vodikov peroksid komponenta je koja čini boju za kosu trajnom i dio je procesa posvjetljivanja. Prema istraživanju iz 2012. godine, vodikov peroksid ima potencijal uzrokovati ne samo stanjivanje, već i gubitak kose, osobito ako se kosa tretira često. Uzrok je i raznih dermatitisa, peruti, te opeklina vlasišta.

Amonijak uništava zaštitni sloj kose, iritira kožu, oči i dišni sustav te može uzrokovati astmu i poteškoće s disanjem. Za hidrogen peroksid se sumnja da je čak i u manjoj dozi toksičan za probavni, živčani i dišni sustav, može oštetiti DNA i uzrokovati rak.

Sve što nanesemo na vlasište, jer je kosa iznimno tanka, u manje od minute apsorbira se u naš krvotok!

Postoje li uopće 100% organske boje za kosu?

Većina profesionalnih frizera će Vas nastojati uvjeriti da ne postoje, jer je potrebnaodređena količina kemikalija da bi boja bila učinkovita i trajna.

POSTOJE! POTPUNO PRIRODNE BILJNE BOJE ZA KOSU:

→100 % prirodne, 100 % ekološke, 100 % veganske, 0 % štetnih sastojaka←

Prirodne boje za kosu su dobivene od raznih vrsta i dijelova biljaka (korijen, stabljika, cvijet, list, plod) uzgojenih prema strogim ekološkim zahtjevima.

 • Ne sadrže štetne sastojke koji mogu oštetiti kosu i vlasište
 • Učinkovito upijaju boju i ne ispiru se
 • Prirodni i sastojci prirodnog podrijetla prirodnih, organskih boja za kosu čine Vašu kosu zdravom i sjajnom

Potpuno prirodni i ekološki biljni prah za bojenje kose AROMA ZONE proizvodi se isključivo od biljaka koje se upotrebljavaju i u ayurvedi, i sve te biljke uzgajaju se prema ekološkim zahtjevima. Samo kad su prirodni proizvodi i ekološki, možemo tvrditi da su potpuno sigurni za naše zdravlje.

Certifikati:

Prirodne boje za kosu AROMA ZONE su najprije primile certifikat COSMOS ORGANIC koji se smatra najstrožim certifikatom u segmentu ekološke kozmetike, i BIO COSMETIQUE certifikat.

COSMOS dodjeljuje neovisna francuska institucija. Ta vodeća međunarodna organizacija je bila prva koja je u segmentu ekoloških proizvoda težila uspostavljaju strožih standarda.

Prirodne boje za kosu odličan su odabir za sve, a najbolje moguće otkriće za one koji su skloni alergijskim reakcijama. Odlično prekrivaju sijede vlasi, a jako je važno da ih pravilno upotrebljavamo i da se pridržavamo uputa i savjeta, kako propisanih, tako i iskustvenih. To su sigurni i dovoljni razlozi zbog kojih ćete ih odabrati.

Kako funkcionira proces bojenja kose PRIRODNIM BOJAMA?

Potpuno obrnuti način djelovanja od prije opisanog procesa bojenja kemijskim bojama.

Kemijske boje za kosu otvaraju površinski sloj dlake (kutikule), oštećuju strukturu kose, a biljna bojila oblažu stabljiku dlake kao plašt i stoga ne oštećuju strukturu kose. Upravno suprotno – time što oblažu stabljiku dlake, kosu štite od vanjskih utjecaja.

Poštuju podlogu (boju kose) koju bojimo.

Dok kemijske boje oboje kosu jednakomjerno i djeluju kao „obojena kaciga“, prirodne se boje prilagođavaju podlozi, dakle boji kose koju bojimo, stoga kosu ne oboje jednakomjerno, nego ostavljaju izgled pramenova ako se radi o svjetlijim tonovima.

Svakim novim bojanjem stabljika vlasi omata se novim njegujućim slojem i vlas postaje čvršća, elastičnija, podatnija i otpornija, a boja postojanija.

Ne morate čekati mjesec dana za prekrivanje izrasta! Svakim nanošenjem, osim što potpuno bezopasno bojite kosu, dubinski njegujete i hidratizirate i vlasište i kosu. Boju smijete nanositi i na kosu prethodno bojanu kemijskim bojama, tada je potrebno vrijeme djelovanja kraće. U uputama smo detaljno objasnili postupak nanošenja, jednostavno je i priloženo je sve što Vam je potrebno, od rukavica do kapice za kosu!

Što je s bojama za kosu koje ne sadrže amonijak?

Profesionalne boje za kosu bez amonijaka

Pored organskih boja za kosu na tržištu su prisutni brandovi koji deklariraju boje za kosu bez amonijaka koje korisnici smatraju zdravijima. Ali, iako one ne sadrže amonijak, sadrže monoetanolamin (MEA), dietanolamin (DEA), kokamid monoetanolamin (kokamid MEA), ili aminometil propanol (AMP).

Ovi sastojci povećavaju pH vrijednost kose i pomažu otvaranju kutikule za bolje upijanje boje.  Ovi kemijski spojevi su na 65. mjestu liste spojeva koji uzrokuju rak. Ova pozicija na listi zahtijeva od proizvođača navedenih sastojaka da deklarira upozorenje o njihovim štetnim svojstvima.

Zanimljivo je primijetiti kako u slučajevima reklamiranja boja za kosu bez amonijaka funkcionira lažni marketing.

Poznati brendovi koji se njime služe vrlo snažno ističu prirodne sastojke sadržane u takvim bojama koji blagotvorno djeluju na kosu i vlasište, čime privlače kupce, a s druge strane mnogi sakrivaju, cjeloviti popis sastojaka iz kojeg je vidljivo što još ovakve boje sadrže, odnosno nije moguće vidjeti štetne sastojke.

Zato je dobro educirati se o štetnim sastojcima u bojama za kosu ako zaista želite nanijeti na kosu i vlasište zdrave sastojke, jer podsjećamo, sve što stavljamo na kožu ulazi u organizam te putem krvi i limfe u unutarnje organe našega tijela.

Opsežne toksikološke studije, uključujući kancerogenost i genotoksičnost, počele su se širiti 1970-ih, ali tada još nisu rezultirale dosljednim dokazima o štetnosti. Danas postoji opsežan popis studija provedenih o bojama za kosu i njihovoj povezanosti s razvijanjem raznih vrsta raka, kako kod odraslih osoba koje koriste boje za kosu, tako i kod dojenčadi čije su majke redovito bojale kosu.

Štetni sastojci u bojama za kosu

Kad počnemo bojiti kosu, posebno kako bi sakrili sijede, postižemo kontinuitet nanošenja boje otprilike svakih 4 do 6 tjedana – godinama, a ponekad i desetljećima, što dovodi do akumuliranog izlaganja štetnim kemikalijama.

Kad kosu bojimo trajnim i polutrajnim bojama za kosu, izravno na vlasište nanosimo niz kemijskih sastojaka koji su često izuzetno otrovni i stoga se i danas testiraju na životinjama. Ti sastojci mogu spaliti i iritirati kožu, a ulaskom u krvotok i ozbiljno utjecati na naše zdravlje.

Iako se osnove kemijskih boja za kosu nisu promijenile od Schuellerovih dana (Eugène Schueller, osnivač L’Oréala, napravio je prvu sintetičku boju za kosu koristeći prednost oksidacije p-fenilendiamina (PPD), napredak i nove formulacije uvijek su tražene, a izbor na tržištu sve je veći.

Beauty industrija rano je osvijestila da PPD i derivati kao što je p-toluendiamin mogu uzrokovati kontaktne alergijske reakcije, zbog čega oksidativne boje za kosu nose upozorenja i upute potrošačima da prije upotrebe proizvoda provedu test na koži te da ga ne nanose na trepavice ili obrve. To je također jedan od razloga zašto je potrebno nositi rukavice tijekom primjene boje.

Osim već spomenutih PPDa i derivata, vodikovog peroksida, amonijaka, MEA, DEA, AMPa, nužno je spomenuti i ostale.

Obavezno provjerite deklaraciju svoje boje za kosu i uvjerite se da ne sadrži kvaternij-15. Ova kemikalija, koja se koristi kao konzervans u mnogim kozmetičkim proizvodima i proizvodima za kosu, poznati je alergen. Oslobađa formaldehid, što može rezultirati reakcijom kontaktnog dermatitisa kod osjetljivih ljudi.

Rezorcinol je kemikalija koju ne treba shvaćati olako jer može utjecati ne samo na vaše vlasište nego i na cjelokupno zdravlje. Klasificiran je kao opasna kemikalija jer je zapaljiv, može uzrokovati bolove u trbuhu kada se udiše i uzrokuje crvenilo kada dođe u kontakt s kožom. Povrh ovih alergijskih reakcija, rezorcinol je također poznati hormonski disruptor koji može uzrokovati poremećaje u radu štitnjače i utjecati na središnji živčani sustav.

Ftalati su kemikalije koje se nalaze u mnogim proizvodima, uključujući boje za kosu, kozmetiku, lakove za nokte, pa čak i ambalažu za hranu (omekšavaju plastiku i čine je fleksibilnom) te su poznati endokrini disruptori.

Natrijev lauril sulfat (SLS) u boji pomaže očistiti kosu. Nalazi se i u sredstvima za čišćenje kućanstva, iz čega je lako zaključiti da ne uklanja samo prljavštinu s kose, već i prirodna ulja bez kojih je kosa slaba i sklona lomljenju. Kontinuirano izlaganje SLS-u može uzrokovati iritacije kože vlasišta.

Mnoge boje također sadrže toluen, neurotoksin, povezan s urođenim manama, gubitkom trudnoće i alergijskim reakcijama.

Olovni acetat još je jedan uobičajeni sastojak, a povezan je s neurotoksičnošću.

Stoga, pokušajte izbjegavati korištenje brendova namijenjenih masovnom tržištu, trajnih boja za kosu na sintetičkoj bazi, jer one obično sadrže najotrovnije sastojke.

NE:

p-fenilendiaminu (PPD-u)

p-toluendiaminu

vodikovu peroksidu

aminu

amonijaku/monoetanolaminu

 

PRIRODNE BOJE ZA KOSU:

Boje AROMA ZONE su:

 • Bez PPD-a (p-fenilendiamin)
 • Bez PAP-a (4-aminofenol)
 • Bez amonijaka
 • Bez rezorcinola
 • Bez peroksida
 • Bez parabena
 • Bez teških metala
 • Isključivo ayurvedske indijske biljke
 • Sve ekološki uzgojene

 

 

Boje za kosu AROMA ZONE kosu boje i istodobno njeguju. Uz biljke koje izlučuju svaka svoj pigment (zbog toga je moguće dobiti mnogo različitih nijansi boje), sadrže i druge biljne sastojke koji kosu čine punijom, jačaju korijen vlasi, sprječavaju ispadanje kose, iritaciju vlasišta, nastanak prhuti, učvršćuju boju i brinu o vlažnosti.

Sve biljke koje su sastojci ovih biljnih boja ručno su obrane, uzgojene bez uporabe pesticida, umjetnih gnojiva, mulja iz postrojenja za pročišćavanje otpadnih voda ili genetskih mijenjanih organizama.

Također nisu ozračene ionizirajućim zračenjem. Proizvodi ne sadrže nikakve kemikalije, dodatke ili teške metale.

 

BILJNI SASTOJCI PRIRODNIH BOJA ZA KOSU ČIJIM PRAHOVIMA BOJITE I NJEGUJETE KOSU I VLASIŠTE:

RANAWARA (Cassia auriculata), prah lista

Ranawara je svestrana biljka podrijetlom iz Indije i Šri Lanke, s mnogo blagodati za zdravlje (u Ayurvedi je poznata po terapeutskim svojstvima poput: antidijabetičkog, antipiretskog, antimikrobnog, antivirusnog i antispazmodičnog). A kad govorimo o kosi, ima svojstva slična kani i djeluje kao prirodni regenerator. Može pomoći “olabaviti” guste kovrče. Kosi daje sjaj, čini je gušćom i jača vlas. Ako imate problem s opadanjem kose i krhkim, lomljivim vlasima, ranawara je izvrstan izbor.

Zdrava je i za vlasište, djeluje antifungalno i pomaže ublažiti svrbež vlasišta i nastanak prhuti. Učinak obično traje oko mjesec dana.

AMLA ili indijski ogrozd (Emblica officinalis), prah ploda

Amla je u tradiciji prirodnog njegovanja kose poznata kao prirodni regenerator za kosu. Ima vrijedan učinak u tretiranju prhuti, a visokim udjelom vitamina C djeluje na sjaj i prirodnu svježinu kose. Smanjuje lučenje sebuma te čisti vlasište, a jakim nutritivnim svojstvima hrani kosu i utječe na njenu čvrstoću, kao i na čvrstoću samoga korijena zbog čega upotreba amle pomaže spriječiti ispadanje kose.

INDIGO (Indigofera tinctoria), prah lista

Crno-modrim pigmentom boji kosu, a usto ima i antiseptička svojstva. Prah indiga za bojanje kose koristi se već preko 4000 godina. Tijekom 19. i početkom 20. stoljeća bio je najpopularnija boja za kosu u Europi i SAD-u, a nazivao se i “crna kana”. Samo vrlo bogati ljudi imali su priliku koristiti ovaj skupocjeni prah. Perzijanci, Egipćani, Asirci, Sumerani i Abesinci cijenili su ga kao zlato!

Listovi indiga su perasti, eliptični, sa 4-7 pari listića na glavnoj peteljci. Sadrže bezbojni glikozid, koji se razlaže na glukozu i aglikon indoksil. Oksidirajući u zraku, aglikon poprima modro-ljubičastu nijansu. To je prah iz lišća indiga koji se od davnina koristio za dobivanje boje – indigo.

S indigom možete dobiti prekrasnu crnu boju čak i ako imate plavu ili sijedu kosu!

Ne uzrokuje iritacije i ne oštećuje kosu.

 • potiče rast kose
 • jača korijen
 • stvara zaštitni film oko stabljike vlasi
 • hidratizira
 • uklanja prhut

EGIPATSKA PUPOLJKA – KANA (Lawsonia inermis), ekstrakt lista

Kana je kultivirana tropska grana biljke tamnozelenog lišća i bijelih i ružičastih mirisnih cvatova.

 

 

 

U modernoj kozmetologiji koristi se svjetski poznata prirodna boja, a dobiva se iz lista biljke. Zbog jedinstvenog sastava i vrijednih korisnih svojstava, široka je upotreba kane u tradicionalnoj medicini u Indiji i mnogim zemljama diljem svijeta.

Prirodna boja kane, zbog otpornog pigmenta lavson, uspješno boji kosu u crveno-smeđe i bakrene nijanse. Kana, osim što daje bogatu bakrenu boju i zdrav sjaj, sprječava gubitak kose i nastanak prhuti. Kana potiče rast kose i jača vlasi (postaju mnogo deblje). Ulje kane savršeno hidratizira i obnavlja oštećenu kosu, jača folikule vlasi, održava nijansu boje, pruža zdrav sjaj i učinkovitu njegu kose.

ŽIŽULA KRISTOVA TRNA ili PALESTINSKA DATULJA (Ziziphus spina-christi), prah lista

Zimzeleno drvo podrijetlom iz sjeverne i tropske Afrike, Južne i Zapadne Azije i nekih tropskih zemalja. Voće i lišće stabla koristili su se u staroegipatskoj prehrani i izradi lijekova.

Čisti prah listova žižule Kristova trna idealan je za čišćenje kose, jača strukturu vlasi i kosi daje volumen bez mijenjanja boje. Osušeni i mljeveni listovi osobito su bogati mineralima poput željeza, magnezija i kalcija. Optimalan je za njegu krhke i tanke kose bez volumena. U malim količinama može se koristiti kao fiksator biljnih boja za kosu, npr. crne kane. Koristan je i kao neutralni aditiv za ublažavanje intenziteta biljnih boja.

EUKALIPTUS (Eucalyptus globulus), prah lista

Eterično ulje eukaliptusa prodire duboko u strukturu vlasi i u vlasište, pomaže u liječenju seboreje i prhuti, jača folikul vlasi i pomaže u formiranju novih folikula, što pridonosi poboljšanju izgleda kose, sjaju, elastičnosti i debljini vlasi.

Ugodan miris ulja eukaliptusa dugo će ostati na kosi, što će Vas osvježiti i osloboditi umora.

Ljekovita svojstva eukaliptusa potječu od: aromatskih ugljikohidrata, tanina, aldehida, organskih kiselina, flavonoida.

ALOE VERA (Aloe barbadensis), prah lista

Aloe vera sadrži vitamine (A,C i E), minerale i enzime, a oni pomažu očistiti tjeme od nečistoća, utječu na izmjenu stanica, potiču rast kose i čine je sjajnom. Aloe vera pomaže kontrolirati lučenje sebuma pa je od velike pomoći ako se želite riješiti masne kose. Iznimno uspješno potiče cirkulaciju i na taj način sprječava opadanje kose.

KURKUMA (Curcuma longa), prah korijena

Kurkuma se također naziva “indijski šafran” i pripada, kao i đumbir i kardamom, porodici đumbirovki. To je mala višegodišnja biljka podrijetlom iz jugoistočne Azije i doseže maksimalnu visinu od oko jednog metra.

Tipični prah žućkaste do blago narančaste boje dobiva se iz debeloga korijena biljke. U ajurvedskoj medicini prahu kurkume pripisuju se snažni pozitivni učinci – bogat je kalijem, vitaminom C i kurkuminom.

Kurkuma se, osim u zdravoj prehrani, također koristi u izradi dekorativne kozmetike i, naravno, za bojanje kose. Kosi daje izuzetno intenzivnu, ali vrlo hladnu žutu boju. Sadrži antioksidans zahvaljujući kojemu, uz boju, kurkuma ima i antibiotička, antiseptička i antialergijska svojstva.

PRAVA KAMILICA (Matricaria chamomilla), prah cvijeta

Djeluje antiupalno, antialergijski, antiseptički i umirujuće. Jača kosu, sprečava njezino ispadanje, daje joj svjetliju boju i lijep zlatni sjaj.

INDIJSKI BROĆ (Rubia Cordifolia), prah korijena

Prah korijena indijskog broća prirodno boji kosu u crveno. Usto sadrži prirodne adstrigente i antioksidanse koji njeguju i toniraju vlasište. Blagotvorno djeluje i zahvaljujući antrakinonu i glikozidima kojima duguje antibakterijska svojstva, hidratizira suho vlasište i ublažava iritacije, ekceme, čak i psorijazu.

ROZELA (Hibiscus sabdariffa), prah cvijeta

Vrsta cvjetnice iz roda Hibiskusa, podrijetlom iz Afrike, zvana i Sudanska ruža. Od nje se priprema karkade – ukusan, kiselkast, osnažujući čaj poznat kao „piće faraona“, inače tradicionalni napitak egipatske kuhinje. Cvjetovi sadrže mnogo vitamina, najviše C, antioksidansa, aminokiselina i polisaharida: prah cvjetova tako pomaže ukloniti toksine iz kože vlasišta i poboljšati njegov tonus.

Prirodne boje za kosu možete naći na linku:

BOJE ZA KOSU

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)