ORGANSKO ETERIČNO ULJE CVJETNIH VRHOVA LAVANDE (Lavandula latifolia)

ORGANSKO ETERIČNO ULJE CVJETNIH VRHOVA LAVANDE (Lavandula latifolia)

10.00 

10 ml

AROMA-ZONE

Znate li da u rod lavanda spada čak pedesetak različitih vrsta lavandina i njenih križanaca. Ulje svake od tih različitih vrsta ima sasvim različito djelovanje, jer ima i različit kemijski sastav.

Najčešće na tržištu možemo naći eterična ulja ovih vrsta lavandi:

  • prava lavanda(Lavandula officinalis, sinonimi:  vera, L. angustifolia)
  • širokolisna lavanda(Lavandula spica, sinonim:  latifolia)
  • španjolska lavanda(Lavandula stoechas)
  • lavandini (Lavandula x hybrida)

 

U Hrvatskoj se sade lavandini, jer daju izdašnije količine eteričnog ulja od prave lavande i najčešće nemaju isti miris kao što je miris prave lavande, a imaju i potpuno drugačije djelovanje.

Zato dobro otvorite oči i provjerite što imate u bočici, koju vrstu eteričnog ulja lavande, koje kvalitete, a prema tome i kojeg djelovanja.

Osim napisanog latinskog naziva, koje ne mora biti garancija kvalitete iako je to važan podatak na deklaraciji, prodavač/proizvođač vam mora dati na uvid kemijski certifikat za navedeno eterično ulje. Naime, podrobna kemijska analiza (plinska kromatografija) mora biti napravljena za svako kvalitetno eterično ulje na tržištu. Takva analiza vrlo brzo otkriva prodavače i proizvođače patvorenih eteričnih ulja.

Eterično ulje širokolisne lavande   (L. spica, L. latifolia) ima bockaviji miris od prave lavande i zbog svojih svojstava s pravom nosi naziv – kraljica kozmetike.

NAČIN DOBIVANJA: destilacijom vodenom parom zračnog dijela biljke

VRSTA: Lavandula latifolia

PORODICA: Lamiaceae

DRUGI NAZIV: Lavandula spica

KVALITETA: Pravo organsko eterično ulje bergamota bez furokumarina, botanički i biokemijski definirano – HEBBD certifikacija = (Huile Essentielle Botaniquement et Biochimiquement Definie, …) ustanovljena od Scientific Institute of Aromatology (INSA)

  • 100 % čisto (bez srodnih eteričnih ulja)
  • 100 % integrirano (bez promjene boje, terpeniranja, bez rektifikacije (višestruka destilacija)
  • 100 % prirodno (nije denaturirano sintetičkim molekulama), dekumarinirano postupkom destilacije vodenom parom

 

Ovo eterično ulje u Francuskoj je registrirano kao začinski ekstrakt za hranu (food grade). Kako ta mogućnost u našem zakonodavstvu nedostaje, eterična ulja u RH nisu i ne mogu biti registrirana kao dodaci prehrani (osim u posebnim farmaceutskim oblicima). 

ZEMLJA PORIJEKLA: Španjolska

UZGOJ: organski

CERIFIKAT: Ecocert FR-BIO-01

AKTIVNI SASTOJCI: linalool, limonen, 1,8-cineol, kamfor

IZGLED: bezbojna do blijedožućkasta tekućina

MIRIS: svjež i biljni, kamforni

Važno! Eterična se ulja ne smiju nanositi direktno na kožu već samo kao dodatak biljnom ulju prije nanošenja. Ne koristite eterično ulje na koži ukoliko ste alergični na neki od njegovih sastojaka. Prije upotrebe eteričnog ulja na koži ispitajte reakciju kože: kapnite kap eteričnog ulja na unutarnji dio podlaktice i pričekajte. Ukoliko se javi crvenilo, peckanje ili osip, eterično ulje ne koristite na koži.

 

Kategorije: ,

Opis

Lavandula latifolia, poznata kao širokolisna lavanda, klasna lavanda, aspik lavanda ili portugalska lavanda, cvjetnica je iz obitelji Lamiaceae, podrijetlom iz zapadnog Sredozemlja, od središnjeg Portugala do sjeverne Italije preko Španjolske i južne Francuske.

Pretpostavlja se da riječ lavanda dolazi od rimske riječi lavare, što znači prati.

Stari su se Rimljani kupali u mirisnim kupkama u koje su dodavali lavandino ulje. Upotrebljavali su i sušenu lavandu kod crkvenih obreda i poroda.

Grci su isto upotrebljavali lavandu, ali više u medicinske svrhe. Poznati se grčki liječnik i botaničar Dioscorides služio njezinim ljekovitim svojstvima u ublažavanju smetnji pri disanju i kao prirodni laksativ.

Mnogi su redovnici u samostanima uzgajali razne ljekovite biljke, a među njima posebno je mjesto imala lavanda.

Lavanda se u doba londonske kuge u 18. stoljeću primjenjivala kao zaštita od zaraze tako da su je ljudi stavljali ispod nosa i tako disali. Lavanda je također bila korisna za vrijeme prvog i drugog svjetskog rata, gdje se je primjenjivala kao sredstvo protiv boli i kod previjanja rana kao zaštita od infekcija.

Svojstva i primjena:

Širokolisna lavanda (Lavandula spica, sinonim: L. latifolia)

Ima  antibakterijska, antifungalna, antivirusna, analgetska, antikataralna (protiv upale sluznice), ekspektorantska  i  imunostimulativna svojstva.

  • Pomaže snažnu obnovu kože i potiče zacjeljivanje svih tipova kože, a naročito oštećene ili osjetljive kože.
  • Regulira lučenje sebuma pa se redovito nalazi u pripravcima za njegu mješovite, masne i nečiste kože. Redoviti je sastojak preparata za tretman strija i ožiljaka.
  • Pomaže smanjiti bol od opekotina, rana, čireva, bolnih udaraca. Velika je vjerojatnost da neće nastati mjehur od opekotine ako se primijeni odmah nakon što se opečete.
  • Primjenjuje se za njegu kože nakon sunčanja, kako bi se koža oporavila od eventualnih oštećenja uzrokovanih UV zrakama. Oprez: mješavine s uljem lavande se uvijek nanose nakon sunčanja, a ne prije.
  • S obzirom da djeluje protiv opekotina, širokolisna lavadna se primjenjuje i kod uboda meduze.
  • Ima izraženo protugljivično djelovanje, kožne (gljivice  na  nogama) i  ginekološke (candida  albicans)
  • Predstavlja izraženu pomoć kod depresije, neurotske astenije
  • Pomaže u aromaterapiji kod bronhitisa, laringitisa, sinusitisa, otitisa, rinitisa
  • Doprinosi u ublažavanju reumatskih bolova i zgrčenosti
  • Dobar je repelent za razne insekte

 

ČUVANJE:  eterična ulja su vrlo osjetljiva na UV zračenje kao i postepeno isparavanje njihovih sastojaka. Stoga je imperativ njihovog čuvanja u tamnoj staklenoj bočici s CRC vodootpornim zatvaračem na temperaturi između 5°C i 40 °C.

UPOZORENJA:

  • Ne preporuča se primjena tijekom trudnoće i dojenja, niti u djece dobi do 7 godina kao i u osoba koje boluju od epilepsije.
  • Nužan je oprez u primjeni kod asmatičara zbog sadržaja 1,8-cineola stoga treba zbjegavati inhalaciju i korištenje u difuzerima.
  • Čuvati od dohvata djece.
  • Izbjegavati kontakt očima.
  • Neki prirodni spojevi koji su sastavnice ovog eteričnog ulja (linalool, u manjoj količini limonen, a nalaze se u kozmetičkim proizvodima (u skladu s amandmanom 7 European Directive on cosmetic products (2003/15/EC), mogu predstavljati rizik od alergija kod osjetljivih ljudi.
  • Kao opće pravilo, uvijek nanijeti malu količinu ulja na nutarnju stranu podlaktice, kako biste utvrdili postoje li ili ne alergijske reakcije. Moguće su reakcije na bilo koji sastojak, pa tako i na sastavnice eteričnih ulja. U slučaju alergijskih reakcija, sugeriramo prestati koristiti sva eterična ulja sličnog kemijskog sastava.

 

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ORGANSKO ETERIČNO ULJE CVJETNIH VRHOVA LAVANDE (Lavandula latifolia)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)

Recenzije

Još nema recenzija.

Budite prvi koji će recenzirati “ORGANSKO ETERIČNO ULJE CVJETNIH VRHOVA LAVANDE (Lavandula latifolia)”

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)