Što su to ftalati? PLASTIKA kao SASTOJAK U KOZMETICI 😞

ftalati

Ftalati su organski kemijski spojevi, esteri ftalatne kiseline i alifatskih alkohola. Riječ je o hlapljivim tekućinama koje se dodaju plastici polimera pa su poznati kao plastifikatori ili omekšivači.

Kemijska struktura ftalata

 

kemijska struktura ftalata

Gdje nalazimo ftalate?

Ne koriste se sami, već su uvijek uključeni u konačni proizvod (PVC) i čine osnovnu komponentu svih plastičnih ambalaža. Polimer polivinil klorid (PVC) bez dodatka omekšivača bio bi vrlo težak i krhak i praktički beskoristan za tehničke primjene.

Ftalati se upotrebljavaju u građevinskim materijalima, ljepilima, pesticidima, tekstilu, sredstvima za čišćenje, kozmetičkim preparatima, dječjim igračkama (!), medicinskim uređajima, ambalaži.

Mnogi od nas ulje za pripremu jela kupuju i čuvaju u plastičnim bocama, jedemo maslac, margarin, sirne namaze iz plastičnih posudica i ne pada nam na pamet da usput u organizam unosimo i neke strane tvari koje se “otapaju” iz plastike. Mnogi rabe kreme i ostale kozmetičke preparate ne razmišljajući o njihovu kompletnom sastavu.

ftalati u dječjim igračkama

Ftalati se posebno brzo oslobađaju iz plastičnih boca u kojima se nalaze mineralna voda i gazirana pića.

Problem su i igračke za djecu, posebno one od tzv. mekane plastike, a koju mlađa djeca znaju kidati zubima i grickati.

Također, korištenje dječjih losiona za tijelo, dječjih pudera i dječjih šampona dovedeno je u vezu s povećanim koncentracijama ftalata u urinu djece. Ta je veza najčešća kod male djece. Rezultati istraživanja pokazuju da dermalna izloženost može znatno pridonijeti zasićenosti tijela ftalatima u ovoj populaciji.

dječji puderi ftalati

Ftalati kao jeftin kemijski sastojak u raznim svakodnevnim potrepštinama

Našli su preširoku primjenu, vrlo neoprezno uvedeni, opet bez toksikoloških testova u: tvarima za geliranje, stabilizatorima, emulgatorima, ljepilima, pa tako nažalost i u:

 • kozmetici, šminki
 • deterdžentima, medicinskoj opremi (npr. vrećice i boce s fiziološkom otopinom, krvlju, kateterima, cjevčicama)
 • glinamolu, voskovima, bojama
 • tintama za printere
 • kišnim kabanicama
 • parfemima, maskarama
 • lakovima za nokte
 • tekućim sapunima
 • lakovima za kosu
 • otapalima za komarce
 • dječjoj kozmetici
 • puderima za bebe
 • šamponima za kupanje i kosu

ftalati u kozmetici

Neodgovornost pošasti upotrebe ftalata zastrašuje. Primjerice, upotrebljavaju se za ‘lakiranje’ tableta u farmaceutskoj industriji da bi imali ljepši sjaj! Pritom ugrožavaju zdravlje ljudi, među njima djece i trudnica.

Izloženost ftalatima moguća je i ukoliko koristite parfimirane sprejeve, osvježivače zraka ili parfeme na kojima nije naznačeno da ne sadrže ftalate – jer se ovi spojevi često koriste kao stabilizirajući agensi.

ftalatima u sprejevima

Možda će Vam razmjere problema dočarati stari podatak da je proizvodnja ftalata 2004. premašila 350.000 tona: tada je već 60 posto proizvoda sadržavalo ftalate, do danas je ta brojka samo narasla.

Što su molekule radikala na krajevima estera manje, kao što je slučaj, na primjer, s metilom i etilom, to će njihova hlapivost biti jača, pa ćete te ftalate i ne znajući udisati. Upravo ih zbog toga svojstva upotrebljava industrija parfema i mirisa.

ftalati u parfemima

Jesu li ftalati štetni za nas?

Nova istraživanja sve češće potvrđuju štetan utjecaj ftalata, kako na čovjeka, tako i na cijeli okoliš.

 • Ftalati na ljudski organizam djeluju kao hormonski disruptori, što znači da remete ravnotežu hormona u živim bićima, što uzrokuje sve veću feminiziranost muškog roda.
 • Dokazana je i njihova kancerogenost, koja se prvenstveno manifestira u obliku zloćudnog raka dojke i raka testisa. Ftalati uzrokuju razne malformacije na tkivu testisa i slabiju plodnost muške populacije. Ova su saznanja rezultat eksperimenata znanstvenika na laboratorijskim miševa u laboratorijima diljem svijeta.
 • Najnovija studija američkih naučnika sa sveučilišta University of Rochester pokazala je da ftalati mijenjaju način funkcioniranja mozga u dječaka. Rezultati studije objavljeni su u medicinskom časopisu International Journal of Andrology, pridonijevši tako rastućem broju dokaza o njihovoj škodljivosti.

jesu li ftalati štetni za ljude

→ Znanstvena istraživanja pokazala su kako izlaganje budućih majki muške djece ftalatima može uzrokovati blokadu sinteze muških hormona tijekom trudnoće. To pak može rezultirati razvojnim abnormalnostima u dječaka, pa čak i sterilnošću odraslih muškaraca. Povezanost s ftalatima utvrđena je kad je kod majki čija su muška djeca imala reproduktivne abnormalnosti utvrđena visoka razina ftalata u krvi.

→ Osim dokazanog štetnog djelovanja na endokrini sustav, neka istraživanja pokazala su i da ftalati mogu oštetiti pluća, bubrege i jetra.

Respiratorni poremećaji (poput astme), kao i karcinom jetara i bubrega, povezani su s izloženošću ftalatima.

Kod žena u reproduktivnoj dobi detektirana je najviša koncentracija ftalata od svih testiranih skupina odraslih muškaraca i žena. To upućuje na povezanost učestalog korištenja preparata za kozmetiku koji sadrže ftalate, što je još jedan dobar razlog za razmatranje korištenja prirodne kozmetike bez ftalata.

Oznake koje ukazuju na prisutnost ftalata u proizvodima

Dobro bi bilo da si prepišete ove kratice i provjeravate deklaracije proizvoda koje kupujete. Evo najštetnijih:

DEHP – dietil heksil ftalat – u PVC-u, najrašireniji jer je najjeftiniji

DIDP di decil ftalat

DINP di nonil ftalat

BzBP benzil butil ftalat, u pjenušavom PVC-u za podne obloge

DMP dimetil ftalat, industrija mirisa

DEP dietil ftalat, isto kao prethodni, zahvaljujući hlapivosti prodire u tijelo inhalacijom, ali i preko kože.

Kanadska studija iz 90-tih godina prošlog stoljeća pokazala je da je izloženost ftalatima veća u djece nego u odraslih. Tako je DNEVNA IZLOŽENOST djece DEHP-u, dietil heksil ftalatu, onom za plastificiranje PVC-a, iznosila:

dojenčad:  9 mikrograma/ kg težine /danu
djeca:    14    “           /        “      /   “
odrasli:   6    “           /        “      /    “

Nažalost, ti su ftalati ušli u dojenački i dječji organizam većim dijelom upotrebom dječje kozmetike!

Roditelji, razmislite o tome: dojenčad je najugroženija zbog otežanog izlučivanja ftalata urinom iz organizma, zbog još nerazvijenog endokrinog i reprodukcijskog sustava.

ftalati u plastici

DEHP, FTALATNI PLASTIFIKATOR PVC-A, SU IARC, EUROPSKA KOMISIJA I WHO (SVJETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA) STAVILI NA LISTU POTENCIJALNIH KANCEROGENA, JER JE TESTOVIMA PROVEDENIM NA ŠTAKORIMA DOKAZAN RAK JETARA.

POVIJEST BUĐENJA

1990-ih: kanadska studija: vrlo je izgledno da su brojke porasle

2002., studeni: US Cosmetics Ingredients Review navodi da su: “… ftalati sigurni (neškodljivi) na način na koji se sada upotrebljavaju…”, da bi studija znanstvenika s Harvarda objavljena samo mjesec dana poslije otkrila da ftalati oštećuju spermatozoide, a u tijelo ulaze preko mirisnih komponenti u kozmetici

2004.: Švedsko-danska studija povezuje ftalate s alergijskim oboljenjima i astmom

2007.: SAD-ova studija pokazuje da su ftalati odgovorni za debljanje i rezistenciju na inzulin (tipa II dijabetesa)

2008.: US National Research Council preporuča ispitivanje

2008.: bugarska studija pokazuje da djeca oboljela od alergijskih bolesti i astme imaju povišene količine DEHP-a u organizmu

2009.: Journal of Pediatric Healthcare objavljuje da izlaganje ftalatima fetusa u majčinoj utrobi smanjuje porođajnu težinu novorođenčadi, a to je glavni uzrok smrti u djece ispod 5 godina starosti u SAD-u. U odrasloj dobi pak može uzrokovati kardiovaskularne bolesti

2010., travanj: Environmental Health Perspectives sugerira da i PET ambalaža uzrokuje ometanje endokrinog sistema kao i ftalati

2010., svibanj: švedska studija pokazuje da su u domovima s PVC podnim oblogama, a koji emitiraju ftalatne plastifikatore, češći slučajevi autizma u djece, koji su vjerojatno ušli u organizam fetusa u trudnoći majki

Prag tolerancije s obzirom na štetnost ftalata nerazumno je postavljen, kao da se ftalati nalaze jedino u proizvodima za djecu i igračkama. Time se igramo vlastitim životima jer su ftalati SVUDA oko nas.

Kako izbjeći ftalate u 4 koraka

kako izbjeći ftalate u 4 koraka

Sve je više dokaza da ftalati štetno djeluju na ljudsko tijelo, stoga se preporuča izbjegavati ih koliko god je to moguće u svakodnevnom životu – jer uz enormnu proizvodnju i primjenu ftalata koju imamo teško ih je posve izbjeći.

Kalifornija je zabranila ftalate u dječjim proizvodima i igračkama 2009., a u EU-u je već nekoliko godina zabranjeno korištenje ftalata u igračkama.

Mnogi proizvođači izbjegavaju na deklaraciju napisati da njihov proizvod sadrži ftalate, no ima iznimaka. Na tržištu su dostupni proizvodi koji zaista ne sadrže ftalate i nose etiketu “phthalate free”.

1. Čitajte deklaracije i sadržaj proizvoda

DEP i DBP pojavljuju se u kozmetici, lakovima, dezodoransima, parfemima, after shaveovima, šamponima, gelovima za kosu, kremama za ruke. I BzBP se pojavljuje u kozmetici.

DEHP se pojavljuju u PVC plastici i u medicinskim proizvodima

BzBP se pojavljuju u podnim oblogama, proizvodima autoindustrije i u kozmetici.

DMP se pojavljuju u repelentima i plastifikatorima

2. Budite oprezni s oznakom “miris” na deklaraciji

To je kombinacija spojeva koja potencijalno sadrži ftalate. Važno je da je na deklaraciji istaknuto da je miris prirodnog podrijetla, odnosno iz eteričnih ulja.

3. Kupujte i upotrebljavajte samo plastiku s reciklirajućim kodovima 1,2,5.

Kodovi 3 i 7 vrlo vjerojatno sadrže ftalate. Ili jednostavno prijeđite na staklenu ambalažu.

4. Koristite samo certificiranu prirodnu kozmetiku

Tako ćete biti sigurni da proizvodi koje koristite ne sadrži ftalate.

certificirana prirodna kozmetika

Ponavljamo, mala su djeca posebno ranjiva jer učestalo stavljaju različite predmete koji sadrže ftalate u usta, povećavajući tako apsorpciju ftalata u tijelu. Zbog toga je poželjno provjeriti natpise na kozmetičkim i drugim preparatima te osigurati da igračke Vaše djece ne sadrže ftalate.

Mnogo će još godina dokazivanja i bitki proći da bi se ftalati posve izbacili iz proizvodnje – jer njihovi proizvođači moraju zaraditi. Samo se treba zapitati koliko će dotad ljudsko zdravlje već biti ugroženo, koliko će djece i odraslih zbog toga ispaštati, sve zbog neinformiranosti i zarade.

2 komentara

 • Hvala Vam za ovaj obuhvatan članak o ftalatima. Željela bih Vam samo spomenuti odličnu knjigu dvojice kanadskih autora, Rick Smith i Bruce Lourie, “Slow Death by Rubber Duck” (2011). A već klasična “Our Stolen Future” (1997) Theo Colborn et al. također bi se mogla uvrstiti u listu literature o ovoj temi.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)