TREBA RAZMIŠLJATI DA SU ŠTETNI SASTOJCI U KOZMETICI ITEKAKO ŠTETNI ZA ZDRAVLJE


I pitam se kako je moguće da većina populacije u Hrvatskoj ne pridaje veću i potrebnu pozornost u odabiru proizvoda za njegu i ljepotu, odnosno smatra da štetni sastojci u kozmetici i nisu baš toliko opasni za zdravlje?

ŠTO SVJESNO ODABIRETE

BREND, AMBALAŽU, CIJENU ILI SASTOJKE?

Kada odabiremo kozmetičke proizvode, privlače nas upečatljiva imena proizvođača (poznati brendovi), elegantno i maštovito upakirane kutijice, bočice, tubice, ali koliko smo svjesni sastava samog proizvoda?

Iako postižu trenutačni vizualni efekt, može li korištenje neoprezno odabrane kozmetike biti štetno za zdravlje?

Možda odgovor mogu naći i u vlastitom iskustvu koje ću rado podijeliti s vama.

MOJE ISKUSTVO

Bila sam prosječni potrošač kozmetike koristeći proizvode koje koristi većina žena koje drže do svog izgleda. Kriterij za odabir kozmetičkih proizvoda mi je uglavnom bio neki poznati brend. Razmišljala sam na način, ako su proizvodi skupi, vjerojatno su i kvalitetni, dobro kemijski i klinički ispitani i postižu namijenjeni učinak. Nisam se opterećivala čitanjem deklaracija i razmišljanjem o sastojcima čiji cjeloviti popis najčešće uopće nije istaknut na većini proizvoda, već su uglavnom navedeni samo glavni sastojci sa svrhom privlačenja kupaca u svrhu postizanja željenog učinka.

Po struci sam kemičar, doktor prirodnih znanosti – područje organska kemija i veliki dio radnog vijeka provela sam u najvećoj hrvatskoj farmaceutskoj kompaniji u istraživanju aktivnih kemijskih sastojaka i njihovog djelovanja na bolesti. To je bila moja strast i što sam više učila, to sam više shvaćala koliko je krhko i usko moje znanje a koliko je veliko i nedokučivo područje u koje sam tek odškrinula ulazna vrata. Uživala sam u svakom rezultatu, novoj spoznaji, neotkrivenim tajnama stvorenog. Iako svjesna  činjenice nisam puno razmišljala o njihovoj štetnosti po zdravlje već o djelotvornosti na bolesti i mogućnostima liječenja.

Uz znanstvenu diplomu stekla sam i diplomu u menadžerskoj akademiji s ciljem razvoja menadžerskih znanja i vještina potrebnih za uspješnije ostvarivanje poslovnih ciljeva kompanije u kojoj sam radila što mi je kasnije bilo od velike koristi u vlastitoj obiteljskoj kompaniji.

Činjenica da sam stekla znanje iz kemije, njenoj primjenu u farmaceutici, daje mi širu perspektivu za kozmetičke proizvode. Razumijem kemijske nazive, formule i sastojke, njihov značaj i primjenu ali i marketinške izazove.

Tek zadnjih nekoliko godina, uviđajući pojavnost brojnih neizlječivih bolesti, zagađenja okoliša, globalnih klimatskih promjena, prirodnih katastrofa i na kraju veliki utjecaj lažnog marketinga na sveopću populaciju, krenula sam u proučavanja u suprotnom smjeru.

Tu leže razlozi zašto danas pokazujem posebnu naklonost i interes prema prirodnoj kozmetici. Ali kakvoj prirodnoj kozmetici?

ŠTO SE SVE MOŽE ZVATI PRIRODNOM KOZMETIKOM?

Znate li da pravilnik o prirodnoj kozmetici dozvoljava taj naziv za proizvod koji sadrži 5% i više prirodnih sastojaka? Znači prirodna kozmetika je ona koja sadrži 5% kao i ona sa 98% prirodnih sastojaka. Dakle, tu su dozvoljene velike razlike.

A tek ako sadrže i organske sastojke, pa ako imaju certifikat koji potvrđuje kvalitetu! E to je već nešto na što treba dobro obratiti pažnju a zahtijeva samo malo pouke i vremena.

Vidite kako je to zanimljivo i što sve ne znate o onom što svakodnevno koristite. Ali nikad nije kasno da naučite i promijenite, naravno nabolje.

Fokusirajući se na kozmetiku, na pitanje zašto bismo trebali koristiti kozmetiku s prirodnim sastojcima ako je znanost danas uznapredovala do te mjere da umjetne sastojke učini sigurnima, vjerujem da ću vas šokirati nekim podacima.

ZAPANJUJUĆI PODACI

 Prema podacima stranice Environmental Working Group, prosječna žena dnevno koristi oko 12 – 16 različitih kozmetičkih proizvoda. Svaki proizvod sadrži otprilike 20 sastojaka. Istraživanja pokazuju da u jednom danu žena nanese na svoju kožu do 200 – 400 sastojaka. Tijekom života to može doseći i do 500 kg sastojaka!

KOŽA JE NAJVEĆI ORGAN LJUDSKOG TIJELA

Koža je najveći organ ljudskog tijela. Njezine funkcije su mnogobrojne  – ona predstavlja fizičku barijeru organizma prema okolišu, propušta izlazak i ulazak određenih količina vode i elektrolita, štiti od ultraljubičastog (UV) i raznih drugih zračenja i raznih mikroorganizama, zatim ona je prirodni regulator topline našeg tijela i još mnogo toga.

Jednako tako putem svojih malih otvora (pora) omogućava ulazak raznih tvari u organizam. Njihove molekule, ovisno o veličini, mogu ući i u najdublje slojeve kože, kroz njih u krvotok, limfu, pa čak i u majčino mlijeko. Preko krvi i limfe u sve unutarnje organe u tijelu gdje imaju neko djelovanje – pozitivno ili negativno.

Stoga je izuzetno važno znati koje sastojke stavljamo na kožu i vanjsku sluznicu kako bi izbjegli one tvari koje mogu štetno djelovati na naš organizam i naše zdravlje.

Dodatno treba uzeti u obzir i činjenicu da primjena raznih proizvoda na kožu počinje još od dojenačke dobi i traje dokle god živimo. To znači desetljeća primjene, a samim time i unošenje brojnih sastojaka za koje se ni ne zna u potpunosti kakav kroničan učinak imaju na organizam.

Na tu se temu provode brojna istraživanja, a upravo zbog njih su neki sastojci koji su prije desetak godina bili sastavni dio brojnih kozmetičkih proizvoda danas zabranjeni. Istraživanja se i dalje provode, što znači da će se zasigurno s vremenom otkriti i nove kemijske tvari koje imaju štetan učinak na zdravlje.

S obzirom da za zabranu takvih sastojaka treba proći mnogo vremena, kako biste zaštitili svoje zdravlje, uklanjanjem štetnih proizvoda iz svoje svakodnevnice treba početi već danas.

 OVISI  LI KVALITETA KOZMETIČKIH PROIZVODA O CIJENI –
VIŠA CIJENA KVALITETNIJI PROIZVOD?

Ono što nas najčće zanima kada kupujemo određeni kozmetički proizvod jest omjer cijene i kvalitete.

Uvriježeno mišljenje je da je proizvod kvalitetniji što mu je cijena veća, a to često nije slučaj. Dovoljno je samo usporediti sastav nekog skupljeg kozmetičkog proizvoda i njegove jeftinije verzije – u velikom broju slučajeva vidimo da razlika u sastojcima i nije toliko značajna. To je zato što, nažalost, često plaćamo ime brenda, a ne kvalitetu proizvoda koju bi nam trebao garantirati.

Stoga, potičemo vas da obratite pažnju na sastav proizvoda koje stavljate na vašu kožu te da odabirete ono što je najbolje za vas. To vam daje sigurnost da je vaš novac uložen u kvalitetu, ali što je važnije – u zdravlje.

BIRAJTE PRIRODNO  S CERTIFIKATOM!

Ne morate znati značenje svakog pojedinog sastojka ili kemijskog spoja u popisu sastojaka, ali pokušajte upamtiti barem nekoliko onih koje biste trebali izbjegavati. Pokušajte birati prirodne proizvode, ali s dozom opreza.

Mnogi proizvodi imaju oznaku da su sastojci organskog podrijetla i potpuno prirodni, ali to često nije sasvim točno osim ako proizvodi ne nosi neki od certifikata koji potvrđuje istinitost kako o prirodnom odnosno organskom podrijetlu aktivnih sastojaka tako i o prisutnosti štetnih sastojaka u proizvodu.

ČITAJTE POPIS SASTOJAKA I DEKLARACIJE

Osim popisa sastojaka preporučamo čitati i deklaracije proizvoda na kojima su navedeni naziv proizvodi, njegove glavne značajke i podaci o proizvođaču.

Htjela bih vas provesti kroz one najučestalije štetne sastojke koje ću najprije obuhvatiti općenito a onda kategorizirati proizvode koji ih sadrže. Nemojte ih odustati proučavati kad vidite koliko ih ima nego malo pomalo, danas proučite tri, sutra tri dok ne dođete do kraja. Zato nas pratite!

Onda uzmite popis štetnih sastojaka koji vam prilažemo, čitajte sastave svakog od kozmetičkih proizvoda koji imate u kući i vidjet ćete što koristite, koliko koristite i koje mogu biti posljedice. Barem da se uvjerite i da znate što svjesno odabirete; je li to brend, ambalaža, cijena, ili su to sastojci.

Najčće spominjani i najpoznatiji štetni sastojci koji se ističu u kozmetici u novije vrijeme su:

SULFATI

FTALATI

PARABENI

TRIKLOSAN

FORMALDEHID

MINERALNA ULJA

POLIETILENGLIKOLI

SILIKONI

CIKLOMETIKON

TEŠKI METALI

ETANOLAMINI

OKSIBENZOIN

SINTETSKE BOJE

SINTETSKI MIRISI

Pa krenimo saznati nešto o njima zajedno u našim sljedećim blogovima, gdje ćemo vam pokazati koje štetne učinke na vaše zdravlje može imati svaki pojedini od navedenih štetnih sastojaka!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)