akne

Na koži se nalazi velik broj mikroorganizama kao što su bakterije, gljivice, i virusi koji služe kao obrambeni štit od patogena i održavaju zdravom komenzalnu mikrobiotu.

Mikrobiota je naziv za normalnu ili fiziološku mikrofloru koju čine mikroorganizmi koji nastanjuju kožu i sluznice čovjeka. Nekoliko studija je pokazalo važnost i značaj uloge kožne mikrobiote u održavanju zdrave kože.

Međutim ovu ravnotežu mogu poremetiti vanjski i unutarnji čimbenici, što dovodi do razvoja kožnih bolesti.

Jedna od njih je upalno oboljenje kože pod nazivom Acne Vulgaris što u prijevodu znači “obične akne.” Ovo oboljenje prouzročeno je promjenama u strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se od folikula dlake i njemu pridružene lojne žlijezde.

Akne su vrlo česte u adolescenciji i pogađaju oko 80% mladih. Međutim mogu pogoditi i odrasle, kako muškarce tako i žene. 40% odraslih žena ima akne. Njihove psihološke posljedice često su značajne te je nužna pravilna njega lica. 50% osoba s aknama se izolira.

Mjesta gdje se najčešće pojavljuju su čelo, obrazi, nos, brada te područje ispred uha, dok nešto rjeđe zahvaćaju kožu vrata, ramena, gornjih dijelova leđa te područje oko prsne kosti. Uobičajeno je da se akne nazivaju i bubuljice, odnosno prištići.

Kada nagomilani loj i epitelne stanice ne mogu izići na površinu kože, skrućuju se i razvija se žućkastobjelkasta masa koju nazivamo komedonom. Otvor lojnog folikula može biti vidljiv i tada govorimo o otvorenom komedonu poznatom pod nazivom miteser a može biti zatvoren koji izgleda poput bijelih prištića.

U komedonima se nakupljaju razne bakterije, koje uslijed zastoja loja mogu uzrokovati proširenje i pucanje folikula, širenja njegovog sadržaja u okolno tkivo i nastajanja upalne reakcije. Posljedica su različite tvorbe poput papula (uzdignutih čvorića), pustula (gnojnih mjehurića) te upalnih čvorova i cista koji mogu biti prekriveni ljuskicama.

simptomi akni

Vrste akni i simptomi

Prema općenitoj podjeli akne dijelimo na blage, umjerene i teške.

  • Blage akne Acne comedonica obično su ograničene na područje lica. Od promjena prevladavaju otvoreni i zatvoreni komedoni, iako se povremeno zna javiti i poneka papula.
  • Acne papulopustulosa je umjereni oblik bolesti koji uz komedone uključuje i upalne promjene papule, od kojih neke prelaze u pustule. Osim na licu zahvaćaju i kožu vrata, ramena, gornjih dijelova leđa te područje oko prsne kosti.
  • Acne conglobata su teški oblik bolesti kod kojeg uz komedone, papule i pustule, upalni proces zahvaća dublje dijelove folikula i tkiva oko folikula te nastaju kruti i bolni gnojni čvorovi koji mogu dosegnuti veličinu lješnjaka. Nakon cijeljenja često zaostaju vrlo ružni ožiljci, a uz lice može biti zahvaćeno gotovo čitavo tijelo.

Osim posljedica koje predstavljaju ožiljci, glavni problem koji tvore akne jest psihološke prirode, a odražava se u smanjenju samopouzdanja i depresiji.

Uzroci nastanka akni

Iako uzroci nastanka akni nisu u potpunosti poznati, u njihovom proučavanja uočeno je nekoliko čimbenika:

  • Hormonska aktivnost (menstrualni ciklus i pubertet)
  • Stres (pokreće povećano lučenje hormona nadbubrežnih žlijezda što uzrokuje hiperaktivnost lojnica)
  • Nakupine odumrlih stanica površinskih slojeva kože
  • Bakterije u porama (pokreću alergijsku reakciju)
  • Iritacije kože (aktiviraju i potpomažu upalne procese)
  • Korištenje anaboličkih steroida
  • Lijekovi i preparati koji sadrže jod, klor, brom, litij, barbiturate, ili androgene
  • Pušenje
  • Komedogena kozmetika. Uvijek provjerite sastojke i birajte proizvode namijenjene osjetljivoj i koži sklonoj aknama.
  • Teška šminka
  • Nasljedni čimbenici

Zablude o uzrocima pojave akni

Postoji niz zabluda o uzroku nastajanja akni i o stvarima koje ih ne uzrokuju.

Zabluda br. 1

Znanstveno istraživanje pokazuje da nema argumenata ni za ni protiv tvrdnje da prehrana, između ostalog, utječe na razvoj akni.

Zdravstveni radnici  su suglasni da oboljeli od akni trebaju isprobavati različite načine prehrane i suzdržavati se od konzumiranja namirnica za koje otkriju da utječu na pogoršanje stanja vezanog uz akne.

Osobe sklone aknama možda bi trebale izbjegavati prekomjerno konzumiranje namirnica s visokim udjelom joda, šećera, namirnica visokog glikemijskog indeksa, no nužna su dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo može li smanjen unos takvih namirnica (gaziranih napitaka i slatkiša) značajno ublažiti pojavu akni.

Jedno je sigurno da konzumiranje namirnica visokoga glikemijskog indeksa treba svesti na minimum zbog njihova utjecaja na opće zdravstveno stanje organizma.

Zabluda br. 2

Akne nisu pokazatelj nehigijene. Akne nastaju duboko unutar kože, u uskom kanalu folikula dlake, iz kojeg ih je nemoguće isprati. Čepovi se formiraju od stanica i sebuma kože a bakterije uključene u proces njihovog nastanka su one koje su i inače prisutne u koži.

Redovno čišćenje kože može ublažiti, ali ne i spriječiti razvoj akni. Štoviše, sve što nadilazi vrlo nježnu njegu kože može zapravo pogoršati rane, pa čak i potaknuti pojavu novih akni oštećivanjem ili isušivanjem kože.

Zabluda br. 3

Za kožu sklonu aknama treba koristiti proizvode namijenjene isušivanju.

Međutim, ako ih je previše, oni ne isuše samo aknu nego i okolnu kožu i time još više potiču lučenje sebuma i hiperprodukciju stanica a time ljuštenje kože i svrbež.

Koji su načini liječenja akni?

U velikom broju slučajeva blage i umjerene akne se mogu izbjeći ili kontrolirati pravilnom njegom kože i pažljivo odabranim proizvodima. Priroda obiluje sastojcima koji su učinkoviti u teškoj borbi s problematičnom kožom.

Također treba imati na umu da se bez pravilne njege akne mogu brzo vratiti.

Kod nekih akni kozmetika, koliko god dobra ona bila, nije dovoljna, akne ne prolaze uz sav uloženi trud. To je razlog za odlazak kod dermatologa.

Postoji velik broj proizvoda za liječenje akni i u velikom broju slučajeva kombinacija postupaka liječenja može smanjiti oboljenje ali ono zahtijeva pravilnu i dugotrajnu primjenu terapije te veliko strpljenje oboljelih.

Najučinkovitija liječenja obično imaju najviše nuspojava i zahtijevaju strogi liječnički nadzor.

Postupci liječenja mogu biti:

Abrazija kože ili skidanje površinskih slojeva kože, koja se provodi mehanički (pomoću abrazivne tkanine ili tekućeg pročišćivača) ili kemijski (salicilna kiselina glikolna kiselina). Ovom metodom se sprječava nagomilavanje slojeva izumrlih stanica koje začepljuju pore. Pod kemijskim se ljuštenjem (pilingom) ne misli na vidljivo ljuštenje, već na mikroskopsko razaranje površinskih slojeva kože.

Topijski baktericidi su antibakterijski preparati koji sadrže benzoil peroksid. No on redovno isušuje kožu, a uzrokuje i lokalnu iritaciju i crvenilo.

Među ostale antibakterijske preparate ubrajamo triklosan ili hlorheksidin glukonat.

Oralni antibiotici koji se koriste u liječenju akni uzrokuju smanjenje broja bakterija uzročnika akni ali ne smanjuju lučenje sebuma. No antibiotici postaju sve manje učinkoviti jer bakterije postaju rezistentne i akne će se najčešće ponovno pojaviti brzo nakon prekida liječenja.

Hormonsko liječenje

Kontracepcijske tablete s normalnom kombinacijom estrogena/progesterona imaju djelomičan učinak.

Retinoidi za vanjsku primjenu normaliziraju životni ciklus folikula dlake i vjerojatno utječu na životne cikluse stvaranja i izumiranja stanica u zidovima folikula. Ovime se sprečava hiperkeratinizacija ovih stanica. Topički retionoidi uzrokovati značajniju iritaciju kože.

Oralni retinoidi smanjuju lučenje loja iz žlijezda i koriste se u liječenju teških oblika akni ali uz ozbiljne nuspojave

Fototerapija plavim i crvenim svjetlom

Studije su pokazale da sunčevo svjetlo dugoročno pogoršava stanje bolesti zbog oštećenja ultraljubičastim zračenjem pa se u liječenju koristi vidljivi dio spektra (fototerapija), posebice plavo svjetlo.

Mehanizam djelovanja podrazumijeva da porfirini što ih proizvode bakterije  Propionibacterium acnes stvaraju slobodne radikale pod utjecajem plavog svjetla koji postaju smrtonosni za same bakterije. Budući da porfirini inače nisu prisutni u koži i da se ne upotrebljava ultraljubičasti dio spektra, ovaj se način liječenja pokazao sigurnim a navodno postaje još učinkovitiji upotrebom crvenog svjetla.

Za razliku od većine drugih načina liječenja, ne očekuju se nuspojave, dok je veoma malo vjerojatno da se može razviti rezistentnost bakterija na ovaj oblik liječenja.

Pronalazak idealnih proizvoda za njegu kože s aknama je vjerojatno najzahtjevniji dio građenja kvalitetne rutine njege.

Ono što je bitno jest uložiti u proizvod koji je usmjeren na čišćenje kože, njenu zaštitu, popravljanje i jačanje kožne barijere te na dubinsku hidrataciju.

Općeniti savjeti za njegu kože sklone aknama

Donosimo vam nekoliko savjeta kako to postići:

  • Prije upotrebe bilo kojeg proizvoda za njegu najbolje je provjeriti cjeloviti popis sastojaka i izbjegavati sve što sadrži potencijalne nadražujuće tvari i ostale kemijske štetne sastojke.
  • Izbaciti isušujuće čistače sa sadržajem SLS-ova (na popisu sastojaka se nalaze pod imenom Sodium Lauryl Sulfate te Sodim Laureth Sulfate), alkohole, fosfate, teške metale, sintetske mirise jer oni isušuju kožu. To su oni od kojih vas obično koža nakon pranja steže i pecka.
  • Odabrati proizvode koji sadrže prirodne sastojke u najvišem mogućem postotku, sastojke koji osnažuju kožne barijere, hidratiziraju kožu, štite od isušivanja, prirodnim putem uklanjaju bakterije, gljivice i viruse, bore se protiv oksidacijakog stresa, štite od UV zračenja, jačaju imunosni sustav kože, proizvode koji ne sadrže štetne kemijske sastojke.
  • Birati proizvode s certifikatom koji potvrđuje istinitost kako o prirodnom odnosno organskom podrijetlu aktivnih sastojaka tako i o prisutnosti štetnih sastojaka u proizvodu.
  • Prati lice nakon buđenja i prije odlaska u krevet. Umivanje više od dva puta dnevno, osim kod posebnog znojenja, može nadražiti kožu.

liječenje akni

Koji BioBoutique proizvodi mogu pomoći u borbi s aknama?

1. Organski gel za umivanje za masnu, mješovitu i problematičnu kožu s blagom funkcijom čišćenja za tijelo

2. Prirodni gel za tuširanje za sve tipove kože bez sulfata i fosfata sa biljnim surfaktantima koji će nježno oprati Vašu kožu, bogato je nahraniti te je dubinski i dugotrajno hidratizirati. Koristiti najviše jednom tjedno blagi.

3. Prirodni piling za lice s bijelom glinom i celulozom koji nježno uklanja mrtve stanice, nečistoće i prekomjerni sebum s površine kože. Dodatno može pomoći potaknuti cirkulaciju, umiriti upalu, zacijeliti ožiljke.

4. Prirodni biljni losion za čćenje i njegu mješovite, masne i problematične kože 

5. Organska krema za masnu, mješovitu i problematičnu kožu

Koja svojim sastojcima pomaže spriječiti širenje bakterija, obnavlja stanice kože i umiruje upale. Redovito prati kosu.

7. Prirodni šampon i gel za tuširanje 2U1 za muškarce bez sulfata i fosfata

Ne tiskati prištićjer to može izazvati upalu te ostaviti ožiljke.

Ne izlagati kožu pretjeranoj hladnoći, toplini ili jakom suncu. Iako sunce može nakratko smanjiti broj akni, neće ih izliječiti, a previše izlaganja suncu dovodi do razvoja opeklina i raka kože. Ne zaboravite proizvode za zaštitu od širokog spektra zaštite kože od UVA i UVB zraka, od oštećenja uzrokovana infracrvenim A zrakama i zagađenjem okoliša, sa prirodnim fizičkim filtrima, SPF 30 i SPF 50.

8. Krema za zaštitu od sunca s prirodnim filtrima SPF 30 ili SPF 50

Koristite je za zaštitu dijelova tijela svakodnevno izloženih suncu lica, dekoltea, ruku i nogu. Nakon izlaganja suncu obavezno hidratizirati kožu.

9. Prirodna krema za intenzivnu hidrataciju lica nakon sunčanja

Ova krema pružit će trenutačnu bogatu hidrataciju, olakšanje, umiriti kožu i vratiti joj zdrav tonus. Možete je koristiti i tijekom cijele godine kao hidratantnu masku kadgod je koža umorna i žedna.

Iako nema znanstvenih dokaza da određene vrste hrane uzrokuju akne, smanjiti unos onih namirnica nakon kojih se javlja velik broj prištić.

Hraniti se zdravo, pijte mnogo tekućine i redovito vježbajte. Ako se Vi osjećate zdravo, tako će se osjećati i vaša koža.

Pokušajte što je više moguće smanjiti stres.

Za postizanje ozbiljnijih rezultata potrebno je barem mjesec dana. To je zato što je koži potrebno 28 dana da se u potpunosti obnovi. Zato svakom pokušaju u rješavanju bolesti treba pristupiti s velikom strpljivošću i upornošću.

Njega suhe kože s aknama

Kad pomislimo na akne, najčešće zamišljamo masnu kožu, punu proširenih pora sjajnu od sebuma. No svaki tip kože može razviti ovu problematiku, čak i suha koža. Adekvatna njega kože s aknama zahtjeva poseban pristup s probranim proizvodima koji komplementarno suše prištiće, održavaju pore čistima i njeguju kožu.

Idealni proizvodi za njegu suhe kože s aknama su – serumi, losioni, hidrolati, kreme i emulzije.

Posebno ističemo veganski, potpuno prirodni, certificirani,

  • Serum za pomlađivanje i posvjetljivanje diskoloracija na licu koji možete naći samo u Bio Boutiqueu, s azelaičnom kiselinom i njenim derivatom azeloglicinom. Intenzivno vlaži, učinkovito posvjetljuje pigmentacijske mrljice, pomaže spriječiti stvaranje mitesera, umiriti peckanje i crvenilo kod rozacejične i osjetljive kože te doprinosi zaštiti od keratoza i začepljenja pora. Kako je idealna za zaustavljanje nastanka prištića i brisanja mrljica, tako je učinkovita u zacjeljivanju ožiljaka koji mogu nastati nakon njih.

Uvijek dajte prednost prirodnim organskim, certificiranim proizvodima, bez štetnih sastojaka iz bogatog asortimana Bio Boutiquea.

roll-on-protiv-akni-i-pristica

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)