KLJUČNI SASTOJCI
ULJE KOKOSA (Cocos nucifera) je jedan od izvora zasićenih masnih kiselina što ga čini izuzetno korisnim za kožu i nokte. Laurinska kiselina u kokosovom ulju djeluje antibakterijski, antivirusno i protuupalno. Sastojci u kokosovom ulju, uključujući fitonutrijente i polifenole, djeluju kao antioksidansi. Istraživanja pokazuju da ova korisna svojstva uvelike doprinose ovlaživanju te pomažu smanjiti broj bakterija povezanih s infekcijama i drugim bolestima noktiju. Sudjeluje u cijeljenju oštećenja i rana pojačanim umrežavanjem kolagena.
ULJE SJEMENKI SUNCOKRETA (Helianthus Annuus) sadrži najveću količinu vitamina E, zbog čega se nalazi ispred bademovog ulja i shea maslaca koji su cijenjeni sastojci brojnih proizvoda za njegu. Vitamin E je snažan antioksidans koji doprinosi zaštiti kože od vanjskih utjecaja i UV zračenja ali i od isušivanja. Osim vitamina E, sadrži i vitamine A, C i D te beta-karoten i vosak koji dodatno štite stanice površinskog sloja noktiju od isušivanja. Linolna kiselina u suncokretovom ulju učinkovito doprinosi antibakterijskoj i antivirusnoj zaštiti. Uz linolnu kiselinu dobrobiti noktiju u suncokretovom ulju doprinose i steroli koji pomažu njihovoj obnovi. Ulje suncokreta se najlakše upija i time dubinski hidratizira, ne ostavljajući masne naslage koje začepljuju pore.
EKSTRAKT BAMBUSA (Bambusa vulgaris) je odličan izvor silicijevog dioksida. Silicijev dioksid je prisutan u kosi, koži, noktima, kostima i ostalom vezivnom tkivu. Potiče proizvodnju kolagena i doprinosi čvrstoći i otpornosti noktiju.
TOKOFEROL (Vitamin E) ima ključnu ulogu u očuvanju zdravlja kože, imunološkog sustava i normalnog funkcioniranja mnogih organa. Prirodno ga nalazimo u primjerice biljnim uljima avokada, suncokreta, kukuruza, orašastih plodova, koštica bundeve, argana, divlje ruže, pšeničnih klica i mnogih drugih. Vitaminu E se pripisuju snažna antioksidacijska svojstva, a nezamjenjiv je u borbi protiv ožiljaka i ekcema.
ETIL ACETAT je bezbojna tekućina slatkastog mirisa koja se često nalazi u voćnim aromama jer je prirodni sastojak mnogih vrsta voća, poput jabuka i jagoda. Služi kao otapalo, a koristi se u hrani i kozmetici. Smatra se biorazgradivim i ima nisku toksičnost za ljude i okoliš.
BUTIL ACETAT koji se koristi u proizvodima za nokte u skladu je sa strogim regulatornim standardima (Uprava za hranu i lijekove – FDA i kozmetička regulativa Europske unije) kako bi se osigurala njegova sigurnost primjene. Iako se smatra sigurnim za kozmetičku primjenu, neophodno ga je koristiti u odgovarajućim koncentracijama i formulacijama. U lakovima za nokte i proizvodima za njegu noktiju ima svojstvo brzog sušenja. Pomaže u stvaranju glatke i sjajne završne obrade, poboljšavajući cjelokupni izgled i trajnost laka za nokte.
NITROCELULOZA – celuloza je tvar koja se nalazi u stijenkama biljaka i pomaže biljci da održi čvrstoću. Uobičajeni izvori za proizvodnju su biljke pamuka i drvna masa. Celuloza se miješa s nitratnom i sumpornom kiselinom, dajući celulozni nitrat (nitrocelulozu).
Nitroceluloza se može koristiti u kozmetici i proizvodima za osobnu njegu koji se prodaju u Europi u skladu s općim odredbama Uredbe o kozmetici Europske unije. Lak za nokte sastoji se od polimera, najčešće nitroceluloze otopljene u otapalu, obično etil acetatu ili butil acetatu. Nakon nanošenja otapalo ispari, ostavljajući polimer koji formira film na noktu.
KOPOLIMERI ADIPINSKE KISELINE, NEOPENTIL GLIKOLA I TRIMETILNOG ANHIDRIDA su ekološki prihvatljivi materijali koji se mogu koristiti u kontekstu održivog razvoja. Ovaj sastojak za njegu pomaže u zadržavanju vlage zahvaljujući svojim svojstvima mekšanja. Kao polimerni materijal može se reciklirati i ponovno upotrijebiti različitim metodama recikliranja i obrade, čime se smanjuje onečišćenje okoliša i rasipanje resursa.
ACETIL TRIBUTIL CITRAT (ATBC) je netoksični, biorazgradivi plastifikator koji se koristi u lakovima za nokte, kosu, ambalaže za hranu i medicinskih uređaja. To je bistra, bezbojna tekućina koja zamjenjuje tradicionalne ftalatne plastifikatore poput DEHP-a i DINP-a. ATBC pomaže poboljšati fleksibilnost, smanjiti lomljivost i omekšati zanoktice, a istovremeno pruža sigurniju alternativu.
STEARALKONIUM BENTONITE je modificirana glina koja se koristi kao zgušnjivač, stabilizator i želirajući agens u kozmetici poput losiona, krema i lakova za nokte. Sprječava odvajanje ulja i vode, dodaje kremastost i kontrolira viskoznost.











Recenzije
Još nema recenzija.