psorijaza

Psorijaza je kronična, nezarazna i sustavna upalna dugotrajna bolest koja zahvaća muškarce, žene i djecu. Ne utječe na opće zdravlje, sve dok nije zanemarena ili ako se pojavljuje u starijoj ili vrlo ranoj dobi.

Od psorijaze boluje 1 do 3 posto svjetske populacije, a u Europi 2 do 3 posto stanovništva, oko 125 milijuna (češće se pojavljuje u zapadnim europskim i skandinavskim zemljama). U Hrvatskoj njezina učestalost iznosi oko 1,6 posto, otprilike 70 tisuća ljudi.

O psorijazi govorimo kao o autoimunom stanju koje se može javiti u bilo kojoj životnoj dobi, iako se u čak 50 posto oboljelih javlja prije 25. godine života, a u ostalih, između 50. i 60. godine.

U usporedbi s atopijskim dermatitisom, psorijaza je manje učestala kod djece i u dječjoj dobi izgledom je drukčija od slike kakvu vidimo kod odraslih – zahvaćeno područje su najčešće pregibi i lice, a koža je manje ljuskava.

Iako bolest nije opasna, ona je poprilično neugodna i može utjecati na život oboljelog na svim područjima. Utječe na to kako se osjećate, na odjeću koju birate, na način na koji se borite sa simptomima i na način na koji brinete za svoje zdravlje.

Zbog psorijaze se možete osjećati izolirano, da Vas nitko ne razumije. Nosite je sa sobom gdjegod idete i zato je važno naučiti kako je tretirati na poslu, u školi, na otvorenom.

Koji su simptomi psorijaze?

Trenutno postoji mnogo vrsta psorijaza i svaka od njih je veoma neugodna onome tko ju dobije.

Znakovi i simptomi psorijaze mogu varirati od osobe do osobe. Mogu se pojaviti bilo gdje na tijelu, ali se najčešće javljaju na vlasištu, noktima, dlanovima, stopalima, koljenima, laktovima i trupu.

psorijaza simptomi

To su:

 • Upalna, crvenkasta, oštro ograničena žarišta različite veličine, prekrivena srebrnkasto bjelkastim ljuskama različite debljine
 • Suha, ispucala koža koja može krvariti
 • Svrbež, peckanje ili bol
 • Tanki i oštećeni nokti skloni pucanju i listanju
 • Natečeni i ukočeni zglobovi

Simptomi psorijaze prolaze nekoliko ciklusa, od vrlo izraženih prema slabijima pa čak i do potpune remisije, spontano ili s pojavom i nestankom uzročnih čimbenika.

Koji su uzroci psorijaze?

Uzroci psorijaze nisu u potpunosti poznati, a znanstvenici smatraju da je za razvoj psorijaze zaslužno više čimbenika – genetski, imunološki, unutrašnji i vanjski čimbenici.

 • poremećena aktivacija prirođene i stečene imunosti koja za posljedicu ima proširenje krvnih žila u koži i povećanje ostalih bijelih krvnih stanica koje mogu ući u vanjski sloj kože. Te promjene rezultiraju povećanom proizvodnjom zdravih stanica kože čak 4-6 puta više u odnosu na zdravu kožu. Organizam ne može tako brzo ukloniti odumrle stanice, pa se one gomilaju na površini kože. Naime, proces diferencijacije, umjesto uobičajenih mjesec dana, kod psorijaze traje svega 4 dana.

Unutrašnji čimbenici koji doprinose suhoj koži

 • Pojedini lijekovi (osobito β–blokatori, klorokin, litij, ACE inhibitori, indometacin, terbinafin, interferon–α),
 • Neke infektivne bolesti (osobito akutna streptokokna infekcija ždrijela),
 • Trudnoća i porod,
 • Hipokalcijemija
 • Provođenje različitih dijeta
 • Emocionalni stres
 • Pušenje i alkohol

Vanjski čimbenici koji uzrokuju suhu kožu

 • Vrućina, hladnoća ili suhi zrak
 • Opekline od sunca
 • Sredstva za pranje i njegu lica i tijela sa štetnim kemijskim sastojcima koji dodatno isušuju i iritiraju kožu.

što je psorijaza

Kako liječiti psorijazu?

Primarni cilj liječenja psorijaze je zaustavljanje rasta stanica kože. Premda ne postoji egzaktan lijek, tretmani za psorijazu mogu značajno olakšati simptome.

U cilju planiranja liječenja, bolesnike se može podijeliti u tri skupine: bolesnici s blagom do umjerenom bolesti, koje je moguće liječiti primjenom lokalne terapije, oni s umjerenom do teškom bolesti, te bolesnici s teškom bolesti uz primjenu sustavne terapije.

Liječnik treba planirati liječenje tako da se u ciklusima izmjenjuju jedan ili više načina liječenja. Na taj se način smanjuje mogućnost nuspojava, koje nastaju nakon dugotrajne primjene nekog lijeka.

 • U lokalnoj terapiji najčešće se koriste keratolitici za uklanjanje ljusaka, obično na bazi salicilne kiseline, te lokalni protuupalni lijekovi poput lokalnih kortikosteroida. U terapiji se primjenjuju i analozi vitamina D, cignolin i lokalni retinoidi.
 • Kod opsežnije bolesti u obzir dolazi fototerapija odnosno kontrolirano izlaganje ultraljubičastim zrakama što smanjuje aktivnost i pretjerano umnažanje stanica, naftalanoterapija ili primjena “naftalan ulja” i heliomarinoterapija tj. boravak na suncu i kupanje u morskoj vodi.
 • Za teški oblik psorijaze primjenjuju se retinoidi, potom metotreksat i ciklosporin
 • u posljednje vrijeme sve više uspjeha bilježi primjena bioloških lijekova koji blokiraju učinak protutijela i aktivnost upalnih stanica, što slabi odgovor imunološkog sustava.

Bez obzira na način liječenja i oblik bolesti, svi se liječnici slažu u jednom, da je u životu i borbi s psorijazom izuzetno važna pravilna njega tijela.

Učinkovito pranje i njega kože presudni su u svakoj fazi bolesti, pa je od iznimne važnosti korištenje pouzdanih i ciljanih proizvoda za svakodnevnu njegu.

Najbolje je koristiti prirodne kozmetičke proizvode bez agresivnih kemijskih sastojaka koji isušuju, dodatno iritiraju, začepljuju pore i pogoršavaju simptome.

Kako si možete pomoći u borbi sa psorijazom koristeći prirodne proizvode?

Prirodna njega je poželjna uz svaku vrstu terapije i lokalnu primjenu prirodnih proizvoda.

Kao opće pravilo, uvijek nanijeti malu količinu proizvoda na unutarnju stranu podlaktice najmanje 48 sati prije prve primjene, kako bi se utvrdilo dolazi li do alergijskih reakcija. U tom slučaju, treba prestati koristiti proizvod kao i sve proizvode sličnog sastava.

Za njegu kod psorijaze preporučuje se sljedeće:

 • Za umivanje koristite mlaku i izbjegavajte vruću vodu koja može dodatno isušiti kožu.

Jednostavno umivanje i čišćenje Organskim gelom za umivanje lica za suhu i osjetljivu kožu iz Bio Boutiquea iznimno je važno jer ne sadrži agresivne tvari koje kožu isušuju, iritiraju i oštećuju, slabeći njezin hidrolipidni sloj koji je štiti. Sadrži ulja jojobe, argana, pasjeg trna, ekstrakt cvijeta prave kamilice, i aloe vere, sve iz organskog uzgoja.

Ovi prirodni sastojci bogati su važnim nutrijentima kao što su vitamin E, kompleks vitamina B, minerali silicija, bakra, kroma, cinka, a esencijalne masne kiseline sprečavaju upalne procese na koži hidratizirajući je i obnavljajući u isto vrijeme.

Ovi proizvodi su pogodni za osobe s osjetljivom kožom koje su podložne raznim kožnim alergijama i osipima, posebno psorijazom. Odlični su i za jačanje krhkih noktiju načetih psorijazom.

 • Za svakodnevno tuširanje – zauvijek odbacite gelove za tuširanje sa sulfatima i fosfatima (SLS-om), koji su štetne sastavnice preko 90% gelova za tuširanje na tržištu, jer je riječ o iritansima koji isušuju, skidaju zaštitni sloj epidermisa, a u slučaju psorijaze i alergija, mogu učiniti zaista veliku štetu.

Prirodni gel za tuširanje za suhu i osjetljivu kožu

Za pranje kože tijela i mjesta sa psorijazom koristite Prirodni gel za tuširanje za suhu i osjetljivu kožu s uljem masline, pasjeg trna, biljnim glicerinom, ekstraktom lista aloe vere. Sa svojim protuupalnim i hidratizirajućim sastojcima djeluje kao druga kožna barijera za suhu i ispucalu kožu te istovremeno hidratizira, ublažava svrbež te umiruje kožu i upalna stanja.

Birajte organske i prirodne gelove za umivanje i tuširanje u Bio Boutiqueu jer ne sadrže štetne sastojke.

 • Za pranje kose, vlasišta sa psorijazom nikako ne pogoduju sulfati i fosfati (SLS, SLES) i proizvodi za njegu kose krcati štetnim jeftinim kemijskim sastojcima.

Prirodni šampon protiv ispadanja kose i prhuti

Od velike pomoći može biti Prirodni šampon protiv ispadanja kose i prhuti koji sadrži ekstrakte stolisnika, kadulje, koprive, kantariona, pupoljka breze i uspješno pomaže ublažiti ekceme i ostale oblike dermatitisa posebno psorijaze. Dodatak vitamina E dodatno umiruje upale.

 • Izlažite svoju kožu manjim količinama prirodnog sunčevog svjetla – umjereno izlaganje se preporučuje, no u slučaju pretjeranog izlaganja suncu, a osobito uz znojenje, simptomi se mogu pogoršati.
 • Izbjegavajte alkohol i cigarete.
 • Pijte puno vode (oko 1,5 l tekućine dnevno) i povećajte unos sirovog povrća i voća.

Tekućina osigurava koži hidrataciju iznutra, a zdrava prehrana je osnova lijepe kože.

 • Izbjegavajte stres koliko najviše možete.

Stres se odražava na koži koja postaje još više suha i nadražena. S vremena na vrijeme se opustite uz masažu i opuštajuću kupku ili jednostavno provedite večer uz nešto što Vas umiruje.

 • Birajte hranu za psorijatičnu kožu.

Premda nema znanstvenih dokaza o vezi između prehrane i psorijaze, brojni bolesnici smatraju da njihove simptome psorijaze aktivira hrana.

Hrana bogata vitaminima A, C i E potaknut će hidrataciju kože. Konzumiranje puno zrnatih žitarica, mliječnih proizvoda s niskim udjelom masnoća, krtog mesa, ribe i orašćića bogatih mineralima pomaže obnoviti kožu.

Pazite: šećer isušuje kožu!

U Bio Boutique-u možete naći isključivo 100% prirodne i organske proizvode kojima je zadatak da ne sadrže štetne i kemijske sastojke te su mnogi s navedenim simptomima našli pomoć baš u ovim sastojcima!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)